„Forță majoră”, în misiunea înlăturării ambroziei de pe proprietățile private, în Timișoara

115

Primarul Nicolae Robu a declarat că va invoca „forţa majoră” pentru a se putea interveni şi pe domeniile private neîntreţinute, unde creşte ambrozia, deşi acest lucru trebuia să-l facă Direcţia de Sănătate Publică, fiind vorba despre o chestiune care afectează un număr foarte mare de cetăţeni.

„S-ar fi putut interveni pe ‘forţa majoră’, fiind o problemă de sănătate publică, dar nu s-a asumat răspunderea intervenţiei, de teama unor posibile acuze de violare a proprietăţii private. Ar trebui ca DSP să gestioneze această problemă, iar noi să ne conformăm. Este o lacună. O să vedem dacă putem să facem un fel de comandament, o acoperire legală, să vedem ce putem face”, a afirmat Nicolae Robu.

Edilul a spus că deşi a cerut ca planta să fie înlăturată inclusiv de pe terenurile care nu aparţin primăriei, acest lucru nu s-a întâmplat iar proprietarii respectivi au fost amendaţi. „E absolut revoltător că în oraş există această plantă şi încă în cantităţi mari. Anul acesta am cerut mai mult ca oricând să se intervină preventiv. Din păcate, nu s-a făcut faţă (…). Pe domeniul public ambrozia a fost tăiată într-o mare măsură, dar se regenerează”, a explicat primarul.

Potrivit acestuia, cele mai mari probleme vin de la ambrozia de pe o mulţime de terenuri neîmprejmuite, care sunt private sau ale statului, nu ale primăriei. „Aici, noi nu putem interveni să tăiem ambrozia sau să facem curat. Putem doar să dăm amenzi, dar ambrozia rămâne tot acolo, chiar dacă s-a aplicat amenda”, a subliniat edilul.

Nicolae Robu a mai susţinut că, din motive birocratice, ierbicidul care trebuia folosit împotriva ambroziei nu există.

LĂSAȚI UN MESAJ