Caz de sclavagism, cu zeci de adolescenţi germani, în nordul țării

445

Un nou caz grav de sclavagism iese la iveală în ţara noastră, la trei ani de la descoperirea ororilor din Berevoieşti. De această dată este vorba despre un centru german de reeducare, deschis în urmă cu 13 ani în județul Maramureş.

Astăzi, poliţiştii şi procurorii au efectuat 14 percheziţii domiciliare în cazul copiiilor abuzaţi şi transformaţi în sclavi la Vişeu de Sus. Anchetatorii au folosit inclusiv elicoptere ale Ministerului de Interne pentru a supraveghea întreaga zonă. Potrivit primelor informaţii, din reţeaua care folosea copii drept sclavi fac parte atât români, cât şi cetăţeni străini.

De asemenea, copiii abuzaţi ar fi străini, în special din Germania şi alte state ale Uniunii Europene. Copiii erau abuzaţi, maltrataţi şi trimişi silit la muncă, sub paravanul centrului de reeducare din Vişeu de Sus.

Totul a ieşit la ivală după ce unul dintre copii a reuşit să fugă din centrul din Vişeu de Sus şi a povestit drama prin care trecea alături de ceilalţi copii.

Potrivit DIICOT, cercetările sunt efectuate în acest dosar pentru trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – august 2019, un număr de 8 suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani,soţ şi soţie, au constituit un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureş, a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană.

În realitate, tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca, sub pretextul unui aşa-zis „program de reeducare” conceput de către cetăţeanul german, să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări.

sursa – observator.tv

LĂSAȚI UN MESAJ