Fonduri nerambursabile pentru românii din diaspora care vor să investească în ţară

122

Un model asemănător celui aplicat cu succes în Ungaria, privind cetăţenii plecaţi la muncă în străinătate ar putea fi implementat şi în România, cu unele diferenţe.

Astfel, dacă în Ungaria, statul oferă câte 32.000 de euro cetăţenilor plecaţi la muncă în străinătate, care doresc să se întoarcă în ţară, ajutorul fiind acordat pentru construirea de locuinţe, în România, Ministerul Economiei doreşte să sprijine românii din diaspora care vor să facă afaceri în ţară. La fiecare leu investit, cei care lucrează în străinătate ar putea primi un leu de la statul român.

„Există câteva modele de succes de exemplu 1 leu pus de investitorul privat, 1 leu pus de investitorul de stat. Ideea este crearea unui fond pentru investitorii din diaspora, de a contribui cu fonduri la proiectele pe care românii din diaspora vor să le facă”, a declarat vicepremierul Costin Borc.

În urma discuţiilor cu ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri vrea să creeze acest fond care să devină operaţional chiar din toamna acestui an.

Sumele acordate investitorilor români din diaspora ar putea ajunge până la 50.000 de euro, ar fi nerambursabile şi se vor aloca pentru cei care au firme şi vin cu acte justificative pentru cheltuielile efectuate.

LĂSAȚI UN MESAJ