10.1 C
Timișoara
joi 18 aprilie 2024

Fonduri europene pentru identificarea timişorenilor care nu există

Problema timişorenilor care nu au acte de identitate rămâne şi acum nerezolvată. La începutul lunii, Banatul Azi vă prezenta situaţia oamenilor care trăiesc în societate, dar în scripte ei nu există. Acum, autorităţile timişorene au o şansă să remedieze problema.
Potrivit informaţiilor oferite de Ministerul Fondurilor Europene, există o axă de finanţare pentru a-i înregistra oficial pe românii care nu au acte de identitate. Cu aceste finanţări ar putea fi rezovată şi problema celor aproximativ 10.000 de timişoreni care nu au acte. Sunt puse la bătaie 350 de milioane de euro.

„În România sunt 160.000 de oameni fără acte. Prin programul acesta sperăm să rezolvăm problema. Există un cerc vicios care ţine captiv orice om fără acte. Dacă nu ai act de identitate, nu o să ai niciodată un loc de muncă, nu o să mergi la şcoală şi generezi o problemă pe generaţii întregi. Cum se obţine asta? Trebuie să fie asistaţi să obţină acte. În cazul copiilor, dacă trec de vârsta de un an se intră într-un proces tardiv de înregistrare care costă în medie 1.000 de euro şi durează un an: “Pentru un om fără acte e o avere întreagă. Aceşti bani există în proiect. Pot fi folosiţi pentru a fi asistaţi aceşti oameni să obţină certificat de naştere”, declară Ciprian Necula, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

Cei mai mulţi oameni fără identitate locuiesc în cartierele mărginaşe din Timişoara. Zonele Kuncz, Plopi sau Freidorf sunt perimetrele unde sunt oamenii care nu au acte. Autorităţile spun că se ajunge în aceste situaţii din cauza caselor ridicate ilegal, fără autorizaţii. Cum imobilele nu există, nici cei care trăiesc în ele nu îşi pot face buletin pentru că de fapt, oficial, domiciliul nu există.

De exemplu, în zona Kuncz, există 178 de case în care trăiesc însă 380 de familii. Dintre acestea, cel puţin 250 de persoane nu au niciun act de identitate, iar de aici pornesc toate problemele sociale: înscrierea la şcoală şi la medicul de familie, precum şi găsirea unui loc de muncă devin imposibile.

Citiți și:

În Timişoara trăiesc 10.000 de persoane fără acte

Alte subiecte :

Campusul pentru învățământ dual face un pas înainte

Primăria Timișoara a semnat contractul de proiectare - faza SF pentru realizarea investiției „Campusul regional integrat pentru învățământ dual Vest Timișoara”....

Centrul de colectare separată a deșeurilor va prelua 13 tipuri de deșeuri

Primăria a achiziționat servicii de elaborare a studiului de fezabilitate (SF) și proiectului tehnic (PT), precum și asigurarea asistenței tehnice pentru...

Timișoara pentru TINEri!

Citește și :