Filmul „Spotlight”, ce critică abuzurile sexuale ale preoţilor catolici, laudat de ziarul Vaticanului

158

Ediţia de luni a ziarului Vaticanului, Osservatore Romano, a lăudat filmul „Spotlight”, care a obţinut în acest an premiul Oscar pentru cel mai bun film, pentru faptul că a dat voce durerii victimelor abuzurilor sexuale comise de înalţii prelaţi ai Bisericii Catolice.

Pelicula în regia lui Tom McCarthy spune povestea modului în care ziarul american The Boston Globe a dezvăluit un teribil scandal de abuz şi molestare a copiilor din arhiepiscopia Bostonului.

Osservatore Romano a explicat că filmul nu a luat o poziţie ostilă faţă de Biserica Catolică. „Filmul dă voce şocului şi profundei dureri a credincioşilor care se confruntă cu descoperirea acestei realităţi oribile”, a scris într-un articol editorialista Lucetta Scaraffia.

„Este deja clar că în Biserică prea mulţi şi-au făcut griji legate de imaginea instituţiei şi nu de gravitatea acestui fapt”, a mai scris jurnalista.

În timpul scurtului discurs de mulţumire pentru premiul primit, producătorul „Spotlight” Michael Sugar a declarat că vocile victimelor reprezentate în film „vor deveni un cor care va rezona până la Vatican” şi i-a cerut Papei Francisc să protejeze copiii.

Editorialista Lucetta Scaraffia a valorizat pozitiv comentariile lui Michael Sugar declarând că acestea arată faptul „că încă există credinţă în instituţie, că există încredere într-un papă care continuă procesul de epurare început de predecesorul său pe vremea când acesta avea încă funcţia de cardinal”.

Într-un alt articol, un sumar al eveimentelor petrecute la ediţia din acest an a premiilor Oscar, se menţionează că filmul „a avut curajul de a denunţa cazurile care trebuie condamnate fără niciun fel de ezitare”.

Premiul Oscar obţinut de filmul „Spotight” a venit concomitent cu mărturia cardinalului australian George Pell referitoare la abuzurile Bisericii Catolice care au intrat în atenţia Royal Comission, organ al guvernului de la Canberra: „Biserica a făcut greşeli uriaşe şi se străduieşte să le remedieze, dar Biserica, în multe locuri, cum se întâmplă în Australia, a dat-o în bară, a dezamăgit oamenii. Nu sunt aici ca să îi apăr pe cei care nu sunt demni de a fi apăraţi”, a atenţionat oficialul catolic într-un video făcut public.

LĂSAȚI UN MESAJ