Film documentar despre legendarul ripensist Nicolae Simatoc, proiectat la Timișoara, în cadrul Zilelor Basarabiei

181

În cadrul festivalului Zilele Basarabiei, organizat la Timișoara, între 27-30 martie, de către Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara, va avea loc un eveniment cu totul deosebit pentru istoria fotbalului timișorean.

Marți, 28 martie, de la ora 18, Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara va găzdui proiecția filmului documentar ”Variațiuni pe un nume. Nicolae Simatoc”, film produs de OWH Studio Chişinău, regizor fiind Violeta Gorgos (TVR Iași, de origine basarabeană), iar producător, Virgiliu Mărgineanu.

Filmul a fost realizat pe baza pe baza cărții semnate de Octavian Țîcu și Boris Boguș, ”Nicolae Simatoc (1920-1979) — Legenda unui fotbalist basarabean, de la ‹Ripensia› la FC Barcelona” (apărută în 2013 și lansată, în același an, și la Timișoara, în organizarea clubului Ripensia), și a fost proiectat, în premieră în România, în 3 martie a.c., la Ateneul din Iași.
Nicolae Simatoc a fost un jucător legendar al anilor ’40-’50, originar din Basarabia, lansat la Ripensia Timișoara, internațional român care a mai evoluat, printre altele, la două cluburi istorice ale României, CAO Oradea (campioană a Ungariei!) și Carmen București, dar și la Internazionale Milano și Barcelona, cu care, în 1952, a cucerit toate cele cinci trofee ale sezonului: campionatul, Cupa Spaniei, Copa Eva Duarte de Peron (competiția care a precedat Supercupa Spaniei), Copa Martini & Rossi (trofeu internațional amical), plus Cupa Latină (cea mai importantă competiţie europeană din acea perioadă)!! S-a stins din viață în 1979, la 59 de ani, în Australia.

LĂSAȚI UN MESAJ