3 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Fiecare salariat din România va primi 1.500 de lei de la anul!

Un studiu prin care s-au efectuat analize şi evaluări privind efectele economice şi sociale potenţiale ale creşterii la salariul minim brut garantat în plată a fost realizat de Institutul Naţional de Cercetare Știinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCSMPS) la iniţiativa Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

„Doar în 13,5% din gospodăriile din România există salariaţi remuneraţi la salariu minim; mai exact, în 10,7% dintre gospodării se regăseşte un salariat la salariu minim, în timp ce doi sau mai mulţi salariaţi remuneraţi cu salariului minim se regăsesc în numai 2,8% dintre gospodării”, menţionează studiul.

Din totalul salariaţilor retribuiţi la salariu minim, aproximativ 13% aparţin unei gospodării formate din doi adulţi, 12,8% sunt gospodării cu doi adulţi şi un copil, iar aproximativ 11% sunt gospodării cu trei adulţi. În procente mai mici se regăsesc repartizaţi salariaţii retribuiţi la salariu minim în gospodăriile cu doi adulţi şi doi copii (8,9%), patru adulţi şi un copil (9,7%), respectiv în gospodăriile cu patru adulţi (10%).

Potrivit studiului, s-a determinat ponderea numărului de salariaţi încadraţi la nivelul salariului minim în efectivul total al salariaţilor. Aceasta variază de la 8,04% în anul 2010 şi până la 21,01% în anul 2016. Ponderile ridicate sunt specifice anilor 2014, 2015 si 2016. Calculele de prognoză pentru anul 2017 indică o pondere de 28,43% dacă salariul minim brut creste de la 1.250 de lei la 1.500 de lei (creştere cu 20% a salariului minim).

Profilul salariatului încadrat cu salariului minim

– Bărbat, în grupa de vârstă 35-44 de ani şi cu nivel educaţional mediu; – Locuieşte în Regiunile Sud Muntenia şi Bucureşti-Ilfov;

– Contract pe durată nedeterminată (96,8%);

– Vechime în muncă de sub în 1 an, în firme de mici dimensiuni, de 10-49 salariaţi sau vechime cuprinsă între 1-5 ani de muncă, în cadrul firmelor de dimensiuni medii;

– Angajat în următoarele domenii: administraţie publică şi apărare, asigurări şi asistenţă socială; industrie alimentară; comerţ cu amănuntul; industrie extractivă, construcţii, industria prelucrătoare şi transporturi; personal de îngrijire; conducători de vehicule şi operatori la instalaţii şi utilaje mobile;

– Ocupaţii deţinute de salariaţii remuneraţi la nivelul salariul minim: grupele 93

– Muncitori necalificaţi în industria extractivă, construcţii, industria prelucrătoare şi transporturi (18,6%), 53

– Personal de îngrijire (9,1%), 83

– Conducători de vehicule şi operatori la instalaţii şi utilaje mobile (7,9%).

Acestea sunt ocupaţiile cu cei mai numeroşi salariaţi, din total salariaţi, remuneraţi la nivelul salariului minim, se arată în documentul MMFPSPV.

Sursa: capital.ro

Alte subiecte :

Citește și :