”Fie pita bună – rea, tot mai bună e brânza” pare a fi motto-ul timișeanului care deține singurele produse tradiționale recunoscute în județ și în țară!

255

Județul Timiș are, la ora actuală, patru produse tradiţionale recunoscute la nivel naţional: brânza telemea, caşul dospit, urda dulce şi brânza de burduf. Cel puțin așa declară adjunctul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Timiş, Viorel Ursulescu.

“Cele patru produse aparțin domnului Ioan Sterp din comuna Seceani. Mai avem un potențial caș proaspăt de Mașloc care aparține domnului Coraș Ardelean. Odată cu apariția ordinului 724/2013 sunt tot mai puțini cei care au produse tradiționale, din cauză că legislația nu este atât de permisivă ca până în anul 2013, deoarece trebuie să dovedească faptul că au vechime de 30 de ani, deci este o legislație foarte greoaie”, precizează Viorel Ursulescu.

România are la ora actuală patru produse atestate european. Este vorba despre Magiunul de prune de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Novacul afumat din Ţara Bârsei şi Telemea de Ibăneşti.

LĂSAȚI UN MESAJ