Festivalul național de romanțe ”Roze pe Bega”

614

Timişoara și-a câștigat déjà dreptul de a organiza un festival de romanţe, ce a ajuns la cea de-a IV-a ediţie, pentru că deţine cel puţin opt compozitori de romanţe, cu un total de peste 80 compoziţii, reprezentând 10% din totalul romanţelor cunoscute în România și Republica Moldova în ultimii aproximativ 200 ani. Apoi, orașul nostru a obţinut prin interpreţii participanţi la concursurile Festivalului Naţional al Romanţei, “Crizantema de Aur”, de la Târgoviște, numeroase premii, prin zece interpreţi și compozitori.

În septembrie 2014, 2015 și 2016 s-au consumat primele trei ediţii ale Festivalului “Roze pe Bega”, susţinut de Casa de Cultură a Municipiului în colaborare cu Fundaţia Politehnica și cu Facultatea de Muzică și Teatru, festival iniţiat și organizat de compozitorul de romanţe, prof. dr. ing. Mircea Aurel Ciugudean. Concluziile reţinute în urma desfășurării celor trei ediţii ale festivalului au fost favorabile. Reamintim că Premiul I la Concursul de interpretare al primei ediţii a fost câștigat de timișoreanul Costel Busuioc, proaspăt intrat în lumea romanţei. La ediţiile a doua și a treia Premiul I a fost câștigat de Rodica Seling Pop din Zalău, respectiv Georgeta Plută din Alba Iulia.

În cadrul recitalurilor s-au remarcat în primul rând câţiva invitaţi din afara Timișorii: Eugenia Moise Niculae (Clinceni), Bogdan Petru Hrestic (Târgoviște), Daniel Pop (București) la prima ediţie, Cristina Pintilie (Chișinău), Voichiţa Regoș (Baia Mare), la ediţia a doua, și Rodica Seling Pop (Zalău), Adriana Corina Dragomir (București) și Eugenia Moise Niculae (Clinceni), la ediţia a treia. Din Timișoara s-au remarcat: Doina Borda Eremia, George Adam, Maria Tudor, András Csaba Molnos, Pera Todorovici precum și câţiva compozitori de romanţe: Traian Jurchela, Sonia Vlaicovici Butaș și Livia Maria Ilcău, care au interpretat piese din creația proprie.

Anul acesta, festivalul se va desfășura în 7-8 Septembrie 2017. Noutatea acestei ediţii o constituie obligaţia concurenţilor la interpretare de a prezenta o romanţă pe versuri de Mihai Eminescu sau Veronica Micle, pentru a marca împlinirea, în 2016, a 150 ani de la intrarea marelui poet în literature română și 140 de ani de la începutul relaţiei sale declarate de dragoste cu talentata poetă. A fost atunci, pentru amândoi, începutul perioadei de creaţie a poeziilor de dragoste, pe care s-au compus zeci de romanţe (Eugen Doga, Guilelm Şorban, Mircea Ciugudean și altii).

Printre invitaţii în recital la această ediţie se numără interpreţi cunoscuţi de romanţe din afara Timișorii: George Cojocărescu din Bacău, Aurel Niamţu din Iași și Daniel Pop din București precum și locali: Doina Borda Eremia și Lia Lungu.

Conducerea muzicală a festivalului este încredinţată aceluiași lector dr. Horia Făgărășan (la pian) iar prezentatoare a festivalului va fi din nou doamna dr. Daniela Băcilă. Orchestra, care poartă numele festivalului, este compusă din cei mai cunoscuţi șapte instrumentiști timișoreni.

Intrarea în sala de spectacole “Capitol” a Filarmonicii Banatul este liberă, până la orele 18, 00, în ambele zile de joi și vineri, 7-8 septembrie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.