Fermierii din Timiș au la dispoziție 3 miliarde de euro să lupte cu natura, în 2017

204

Banatul Azi atrăgea atenția în numărul anterior că schimbările climatice reprezintă cel mai mare coșmar al fermierilor din Timiș, acum și în viitor, iar acestea produc anual pagube cuprinse între 30 -50% în culturile agricole din Banat. Iată că Uniunea Europeană nu stă chiar cu mâinile în sân și, conștientă de situația foarte gravă cu care se confruntă nu numai agricultura din țara noastră, ci și Europa celor 27 de state membre, a pregătit un pachet de măsuri de mediu şi climă în valoare de aproape 3 miliarde de euro, care va fi implementat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), până în 2020.

Veniți de luați banii!

Este vorba de Practicile de agro-mediu şi climă (Măsura 10, pentru care au fost alocate 1,071 miliarde de euro), Agricultura ecologică (Măsura 11, cu 236,42 mil. euro) şi zonele care se confruntă cu constrângeri de mediu naturale (Măsura 13, pentru care au fost alocate 1,355 miliarde de euro). În contextul definitivării cadrului legislativ aplicabil măsurilor de mediu şi climă, precum şi în urma lansării campaniei de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2017, MADR urmăreşte o intensificare a acţiunilor de informare a tuturor utilizatorilor de terenuri agricole situate în zonele eligibile pentru măsurile de mediu şi climă ale PNDR, cu privire la posibilitatea deschiderii unor angajamente. Este vorba de condiţiile de eligibilitate şi la cerinţele specifice aplicabile în cadrul acestor angajamente, la standardele aplicabile: eco-condiţionalitate – GAEC şi SMR, cerinţe minime privind utilizarea îngrăşămintelor şi substanţelor de protecţie a plantelor, activitatea minimă şi încadrarea în categoria fermierilor activi, dar şi la nivelul plăţilor acordate în cadrul fiecărui tip de angajament.

La nivelul instituţiilor implicate în elaborarea, implementarea şi promovarea măsurilor de mediu şi climă au fost elaborate o serie de documente informative şi de ghidare, utile în accesarea şi implementarea cu succes a angajamentelor. Acestea au scopul asigurării tuturor informaţiilor necesare pentru continuarea angajamentelor deschise pe parcursul anilor precedenţi, care se află în derulare în acest an, dar şi pentru asigurarea sprijinului necesar pentru deschiderea unor noi angajamente în anul 2017.

De asemenea, a fost creată și lista zonelor eligibile în cadrul măsurilor de mediu şi climă ale PNDR până în 2020, precum și hărţile, la nivel judeţean şi regional, cu încadrarea unităţilor administrativ-teritoriale în zonele eligibile în cadrul măsurilor de mediu şi climă ale PNDR, indicând arondarea acestora pe centrele locale APIA. Informaţiile relevante privind condiţiile aplicabile măsurilor de mediu şi climă în anul 2017 se pot consulta la toate centrele locale şi centrele judeţene APIA Timiș, oficiile judeţene şi centrele regionale ale AFIR Timiș. Mai mult, pentru a aduce aceste informaţii cât mai aproape de fermieri, în perioada imediat următoare se va desfăşura o amplă campanie de distribuire a documentelor la instituţii şi parteneri ai MADR care activează la nivel naţional, regional, judeţean sau local.

În cadrul acestei campanii, instituţiile responsabile cu implementarea măsurilor de mediu şi climă (APIA Timiș şi AFIR Timiș) vor încerca, prin informările postate pe site-urile proprii, să prezinte informaţiile de detaliu privind modul de accesare şi condiţiile de implementare ale angajamentelor, astfel încât să se asigure cele mai bune condiţii pentru creşterea gradului de accesare al acestor măsuri, dar şi creşterea calităţii implementării, ca rezultat al unei bune informări a beneficiarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.