Facturi mai mari la gazele naturale! De când se va plăti mai mult

184

Asociaţia Energia Inteligentă estimează o creştere a preţurilor la gaze naturale în ultimul trimestru al acestui an, atât pe piaţa angro, cât şi pentru clienţii casnici.

„Analizând tranzacțiile desfășurate în perioada ianuarie 2018 – decembrie 2018, în cadrul platformelor puse la dispoziție de Bursa Română de Mărfuri (BRM), am determinat prețul mediu ponderat cu cantitățile de gaze achiziționate cu livrare în luna respectivă, luând în considerare gazele din producția internă tranzacționate pe BRM. Se poate observa că începând cu trimestrul II 2018, a apărut o inflexiune a trendului curbei prețului mediu ponderat, acesta crescând în trimestrul II 2018 cu 12,6% față de trimestrul II 2017 pentru gazele din producția internă, și preconizându-se o creștere de 15,6% a prețului în trimestrul IV 2018, față de trimestrul IV 2017”, arată Asociaţia.

„Analizând limitele minime / maxime de preț ale gazelor tranzacționate pe piața en gros prin intermediul platformelor de tranzacționare ale BRM livrate în anul 2017 și cele care urmează să fie livrate până în decembrie 2018, am estimat o tendință de creșterea prețului gazelor din producția curentă peste trendul anului 2017. Prețul maxim al gazelor tranzacționate în luna iunie 2018, cu livrare în luna decembrie 2018, este cu 30% mai mare decât maximul prețului tranzacționat în lunile de vară cu livrare a gazelor în iarna 2017/2018, ceea ce arată că furnizorii se așteaptă la o creștere semnificativă a prețurilor gazelor în lunile de iarnă.

Având în vedere obligația instituită de ANRE de înmagazinare a gazelor naturale, creșterea cotațiilor produselor petroliere și implicit a prețului gazelor din import, practica românească de a folosi gazele din import pe post de gaze de echilibrare a balanței de gaze în sezonul rece, va aduce creșteri semnificative de preț în sezonul rece 2018/2019 față de sezonul rece 2017/2018. Se observă o tendință de creștere a ecartului între prețul minim / maxim al gazelor tranzacționate pe BRM, element ce arată cât de departe suntem de o piață normală și mai ales de necesitatea aplicării legii gazelor naturale, modificată în urmă cu 2 ani prin OUG 64”, mai spune Asociaţia.

sursa: economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ