Exclusiv. S-a născut un Papă la… Timișoara?

564

21 septembrie 687: A murit Papa Conon, la Vatican.

La Nouvelle Biographie générale, enciclopedie realizată în jurul anului 1850, care se află la Biblioteca Naţională a Franţei, este o carte de referinţă pentru biografiile franceze.
Cele 46 de volume ale Noii Biografii generale au fost scrise între 1853 şi 1866, sub coordonarea lui Ferdinand Hoefer, medic şi lexicograf francez, şi au fost editate de către Ambroise Firmin-Didot.
conon-bioUltimele volume au fost intitulate Nouvelle Biographie universelle.
Didot este o faimoasă familie de editori şi tipografi francezi  care a început în secolul al 18 -lea şi continuă şi în prezent.
Printre numele aflate în enciclopedie se numără şi Conon.

Papa Conon a fost Papă al Romei în perioada 21 octombrie 686 – 21 septembrie 687.
La Nouvelle Biographie générale este una dintre puţinele surse care dau un loc de naştere pentru cel de-al 83-lea Papă al Romei: Temeswar.
Şi ca orice enciclopedie serioasă (unde Papa Conon este trecut ca al 84-lea în cronologia papilor), există şi o bibliografie.
conon-dict
În rest, documentele şi sursele despre Papa Conon nu sunt foarte clare mai ales în ceea ce priveşte locul de naştere.
Conon a fost ales Papă într-o perioadă destul de tulbure a Bisericii Catolice.
După moartea lui Papa Ioannes V (685-686), lupta pentru scaunul pontifical s-a dus între două tabere, ambele la fel de puternice.
Şi atunci, ca soluţie de compromis, Conon a fost numit Papă, deşi era deja destul de bolnav, tocmai pentru a se ocoli un conflict mult mai dur între taberele implicate.
Se estimează că Papa Conon s-ar fi născut undeva în jurul anului 630.
Ce se ştie sigur este că Conon a fost fiul unui ofiţer trac, care a luptat în trupele romane în Asia Mică.
Conon a fost educat în Sicilia, dar a ajuns la Roma, unde a fost hirotonit preot.
Chiar şi în Enciclopedia dei Papi, din anul 2000, a lui Paolo Bertolini, care-l citează pe autorul anonim al biografiei incluse în Liber pontificalis della Chiesa romana, nu se specifică zona de origine a lui Papa Conon.

LĂSAȚI UN MESAJ