Eurovision 2016: România intră în a doua semifinală-VIDEO

146

La Stockholm, orașul care va găzdui concursul Eurovision 2016, a avut loc tragerea la sorți pentru împărțirea țărilor participante în cele două semifinale ale competiției. Piesa care va reprezenta țara noastră la Eurovision 2016 intră în partea a doua a Semifinalei cu numărul 2 a concursului, a anunţat luni TVR.

Anul acesta, la Eurovision 2016 participă 43 de țări, dintre care 18 concurează în prima semifinală, cea din 10 mai, iar 19 țări luptă în cea de-a doua semifinală, pe 12 mai.

Împărțirea țărilor participante pe semifinale este următoarea:
Semifinala 1 — prima parte: Croația, Finlanda, Moldova, Armenia, Grecia, Ungaria, Rusia, Olanda, San Marino;
Semifinala 1 — partea a doua: Azerbaidjan, Cipru, Malta, Bosnia și Herțegovina, Estonia, Cehia, Muntenegru, Islanda, Austria;
Semifinala 2 — prima parte: Letonia, Belarus, Irlanda, Elveția, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel, Serbia;
Semifinala 2 — partea a doua: Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, România, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia.

„Obiectivul nostru este o clasare cât mai bună în finală Eurovision. Am încredere în instinctul publicului, cel care va alege reprezentantul nostru dintre finaliștii Selecției Naționale”, a afirmat Iuliana Marciuc, șefa delegației României la ediția din acest an a concursului.

Finala concursului va avea loc pe 14 mai.

Eurovision 2016: în finala Selecției Naționale, publicul va alege reprezentantul României la Stockholm, prin televot

Până atunci concursul Eurovision 2016, va trebui să aflăm ce piesă va reprezenta țara noastră! Selecția Națională se va face prin două show-uri, transmise în direct de TVR: semifinala pe 4 martie și finală pe 6 martie. În semifinală vor intra 12 piese, dintre care șase vor accede în finală: patru vor fi alese de un juriu de specialitate, iar două de către public, prin televot. În finala Selecției Naționale, publicul este singurul care va alege reprezentantul României pe scena de la Stockholm, dintre cele șase piese rămase în concurs, prin televot.

Calendarul pentru desfășurarea Selecției Naționale Eurovision 2016 este următorul:

— până în 7 februarie: înscrieri
— 8, 9, 10 februarie: preselecții — piesele vor fi audiate de juriu
— 11 februarie: anunțarea celor 12 piese care vor intra în concurs.

Eurovision, difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani

Eurovision este o competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa. Prima ediție a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveția. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiștii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecției Naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem — Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi — Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu — Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finală Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.

Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015 cu piesa „De la capăt”, ocupând locul al 15-lea în finală care a avut loc la Viena, în Austria.

LĂSAȚI UN MESAJ