Eugen Căpățână: ”Este momentul adevărului!”

109

SCM Timișoara Saracens se află în fața unui moment special pentru rugby, debutul în cupele europene: sâmbătă, ora 14, în compania scoțienilor de la Edinburgh Rugby. Am luat pulsul roș-negrilor înaintea duelului de la cel mai în măsură să vorbească despre metamorfoza clubului din Ronaț, Eugen Căpățână. Din postura de singur supraviețuitor al echipei din deceniul trecut, talonerul recunoaște că acest meci este cel mai important pentru club.

– Ești singurul martor activ la creșterea acestui club?

– Înaintea acestui joc nu îmi vine să cred cât am putut să creștem, noi ca și club. Știu cel mai bine de unde am plecat și unde am ajuns, unde suntem acum. Este tot ceea ce îți poți dori într-o carieră de sportiv. Aceste momente sunt cele în care te simți un sportiv adevărat, simți că ești la cel mai înalt nivel. Este o oportunitate excelentă pentru noi să ne facem datoria. Am așteptat atât de mult timp aceste meciuri și acum trebuie să ne facem datoria în teren. Este o primă șansă pentru noi să arătăm cine suntem și trebuie să profităm de ea, fiindcă nu poți ști dacă ți se mai oferă alta. Dacă îți dorești ceva cu adevărat și lupți pentru asta, probabil că se va realiza.

– Te așteptai, să zicem, în 2008, la un astfel de salt al clubului?

– Nu, nu te puteai gândi la așa ceva. Sincer eu mi-am dorit foarte mult pentru mine să ajung aici și uite că s-a întâmplat. Toată energia și concentrarea le-am folosit pentru a ajunge aici. Țin minte că acum ceva ani ne băteau toate echipele din campionat. La momentul respectiv ne băteam cu Iașiul după ce lor le plecaseră câțiva dintre jucătorii foarte buni. Și acum țin minte că i-am bătut odată cu 3-0 cu o lovitură de pedeapsă… Diferență enormă între ce era atunci la club și ce este acum. Nimeni cred că nu se așteapta să ajungă clubul acesta în cupele europene. Primele semne că suntem în urcare și că puteam realiza multe au fost la prima Cupă a României câștigată, la Alba Iulia. Atunci am înțeles că se poate. Dar de atunci s-au schimbat mulți jucători și multe mentalități, tactici; ce să mai am evoluat enorm.

– Ați jucat multe finale și meciuri importante, unde l-am putea clasa pe cel cu Edinburgh?

– Ăsta e cel mai important meci pentru mine. Momentul prezent contează, ăsta îl trăiești. Cred că cel mai important meci pentru noi este cel cu Edinburgh. Este primul din grupe și trebuie să facem în așa fel încât să îl câștigăm. Suntem puțin datori publicului să arătăm cine suntem cu adevărat după ce în jocurile din această toamnă nu am jucat la adevărata noastră valoare.

– Care sunt șansele voastre în acest meci?

– Eu spun că șansele la victorie sunt egale. Și noi și scoțienii avem șanse egale să învingem. Noi avem atuurile noastre. Jucăm acasă, suntem o echipă matură, cu experiență, și avem jucători la fel de talentați ca ai adversarului. Singurul nostru minus este lipsa meciurilor de genul ăsta, meciuri grele, cu încărcătură. Nu ne putem compara cu ce a fost, fiecare meci diferă. Trebuie să tratezi fiecare meci individual și cât mai serios, poți face un meci mai slab cu o echipă slabă sau unul foarte bun cu un adversar foarte tare. Am făcut ședințe video și am văzut cum joacă. Ne-am făcut temele bine, cum se spune, și sper să arătăm acest lucru în teren. Trebuie să fim inteligenți în teren și să speculăm punctele lor slabe dacă vor folosi același tipar de joc. De exemplu, scoțienii sunt foarte fizici, jocul lor se bazează mult pe forță, ca toți britanicii. Dar toată lumea știe că acesta e și punctul forte al rugby-ului românesc.

– S-a vorbit despre îndeplinirea a două victorii în grupă?

– Cred că e un obiectiv realizabil atingerea a două victorii în grupe. Avem meciuri acasă cu Edinburgh și Stade Francais și avem șansele noastre să obținem succese în aceste meciuri. Mă bazez pe faptul că atunci când am fost la Lupii București am învins-o pe Stade Francais și echipa noastră e o echipă matură, majoritatea băieților de la Lupi sunt acum aici. Cred că putem să facem o figură frumoasă. Nu vreau să fac comparații cu Lupii, care ar fi echipa mai bună. Cert este că noi suntem cu siguranță mai uniți, mai omogeni. Ne antrenăm zilnic împreună și asta contează. La finalul meciurilor din grupe se pot face analize dacă am avut evoluții mai bune ca ale lupilor sau nu.

– Pentru cei cu experiență în cupele europene e o presiune mai mare?

– Nu cred că va apăsa presiune mai mare pe noi. Toți ar trebui să simțim presiunea la fel. E drept că cei cu experiență în cupele europene știm că trebuie să fim foarte uniți în teren, să asigurăm suport moral colegilor și fiecare fază să o gândim de la zero. Știu că o să fie intensitatea mult mai mare în joc și cursivitate mai mare la joc. Aici jocul e lăsat mult mai liber.

– Sunt aceste meciuri rampe de lansare pentru voi?

– Unde să te mai transferi când echipa a ajuns să joace la un nivel atât de ridicat? Nu vreau să vorbesc în numele colegilor, fiecare știe ce e mai bine pentru cariera lui. Eu nu mă gândesc la transferuri. Cert e că toți vor da totul pe teren pentru a continua parcursul început cu meciurile din preliminarii. Eu personal nu mă gândesc acum nici la transferuri și nici la convocări la echipa națională. Trebuie să ne facem treaba bine la club, asta e casa noastră și trebuie să o apărăm. Cu siguranță că evoluțiile bune și rezultate vor aduce și convocări la națională și eventualele oferte.

– Ați ajuns la nivelul de pregătire așteptat?

– Cred că suntem acolo unde trebuie în acest moment ca nivel de joc. Tot timpul o să îți dorești să ajungi la un nivel mai sus de pregătire, de formă.

– Un an foarte bun pentru voi, ce vă lipsește pentru a-l transforma într-unul excepțional?

– Prima oară ar lipsi o victorie cu Edinburgh și apoi evoluții bune în celelalte meciuri din grupă. Va fi o perioadă grea pentru noi, cu multe meciuri solicitante la scurtă perioadă de timp. Nu suntem obișnuiți să jucăm meciuri grele la 5 zile, dar sper că lotul puternic pe care îl avem să permită rotația jucătorilor.

– Vă simțiți acasă pe Dan Păltinișanu?

– Personal eu mă simt mult mai bine în Ronaț. Mi-ar fi plăcut să jucăm în Ronaț aceste meciuri dar, să fim serioși, nu puteam să aducem adversarii acolo. Sunt sigur că cea mai bună decizie a fost luată. Dan Păltinișanu reprezintă o decizie bună pentru că nu putem să ieșim în Europa decât oferind condiții cât mai bune. Am fost pe afară și peste tot am jucat în condiții mai bune decât ce avem pe Dan Păltinișanu. Știu ce vorbesc pentru că pe Stade de France am jucat deja, la Edinburgh am fost pe o arenă mică și cochetă, iar la Harlequins cu siguranță ne așteaptă o arenă modernă.

– Se întâlnesc două echipe cu mulți internaționali români și scoțieni, îl putem considera un joc între România A și Scoția A?

– Nici nu ne-am gândit la acest aspect, dar putem spune că da. E un meci în care vrei să fii mai bun decât adversarul, să îl depășești indiferent cine e. În general, înaintea meciurilor nu prea ne gândim la numele adversarilor, important e să câștigăm acest meci.

LĂSAȚI UN MESAJ