Etniile Banatului au trecut împreună peste bariere prin muzică și gastronomie! Foto – Video

694

Pe bună dreptate toată zona bănățeană este cunoscută drept una a coexistenței dintre multe etnii care mai de care mai diverse. Această diversitate în limbă, cultură, obiceiuri chiar și în gastronomie este unul din motivele unicității locale. Prea rare, ori sau aproape deloc, aici nu au avut loc de-a lungul timpului conflicte majore între nații. Poate doar motive de glume sau de tachinări frățești.

Pentru a întări acest caracter atât de divers, dar și unitar în același timp, la Timișoara a avut loc, în această duminică, o manifestare ce tinde să devină un obicei local. Pentru câteva ore, centrul urbei a devenit căminul comun a zecilor de reprezentanți ai etniilor care conviețuiesc în armonie în Banat.

Nu este suficient să se întâlnească ocazional membrii unei comunități între ei și să depene amintiri, ori să se veselească împreună. Important este ca astfel de manifestări să se facă laolaltă cu alte minorități, pentru a păstra, în continuare, spiritul de toleranță reciprocă și de înțelegere reciprocă.

La prânz, a debutat totul cu parada tuturor formațiunilor etnice participante ce au străbătut centrul orașului încântând lumea cu voioșie și culoarea specifică, marcând astfel deschiderea unei noi ediții a Festivalului Minorităților Etnice. Au fost admirate de trecătorii din centru, zecile de costume populare din toate colțurile lumii, care mai de care mai interesante, purtate de peste 300 de participanție. După o oră, Parcul Rozelor a găzduit ceremonia de deschidere oficială a evemimentului.

Și dacă tot erau orele amiezii și lumea era deja incitată de mirosurile ce au cuprins parcul, a urmat și degustarea bucatelor așa ca la un prânz de duminică.
Meșterii bucătari ai fiecărei nații s-au întrecut în măiestrie să ofere ce este mai specific în tradiția lor. Păcat că cititorii nu pot simți în aceste pagini și mirosurile. Au fost de toate, ca la un restaurant de lux cu specific internațional: gulaş cu fasole oferit de etnia maghiară, azimă tradițională ce se consumă mai ales de Pesah cu miere şi vin dulce din Israel adus de comunitatea evreiască. Mai încolo italienii se întreceau în ce altceva decât produsul lor cel mai cunoscut, pizza. Cei ce nu prea cunosc deliciile bucătăriei austriece, cred că acolo se face doar șnițel. Nimic mai fals. Pentru exemplificare standul german era plin de ştrudel cu dovleac, ştrudel cu vişine ori ludăi galbene cau aurul proaspăt scose de la copt din cuptor.

Ucrainienii au pregătit sarmale, gogoşi şi colţunaşi de zile mari. Iar etnia romă a adus un preparat specific numit tochani. Sârbii au încântat lumea cu bucate, ca pe valea Dunării, plăcinte şi prăjituri de o savoare deosebită.

Invitaţii de onoare ai acestei ediţii au fost membrii trupei folcloristica ARANIRA, care recreează atmosfera tipică a muzicii populare din centrul şi sudul Italiei, folosind cele mai obișnuite, dar și simple instrumente ca tamburina ori organetto. Echipa din Italia a adus cele mai interesante piese ale muzicii populare cu note deosebit de vesele, caracteristice zonei de centru-sud, cum ar fi pizzica, tarantella, tammurriata, etc.

Pentru cine ar vrea să mai asculte așa ceva ar fi câteva nume de piese de reținut: Cicirinella, Tamburiata nera, Pizzica Salentina, Tarantella di Masaniello, Tarantella napoletană, Tarantella del gargano, Tamburieddhu mia.

Dintre vedetele muzicii bănățene, atât de cunoscute pentru diversele limbi în care cântă au urcat pe scenă: Pera Todorovici, Vanghelie Gogu şi Elena Jurjescu-Todi, Dorin Covaci.
Fanfara „Banater Musikanten“, din Timişoara a deschis programul fiind urmați de formațiile de dansuri germane Billeder Heiderose, Warjascher Spatzen, Hatzfelder Pipatsche.

A urmat ansamblul artistic Slavjak, din Timişoara. Etnia maghiară a fost reprezentată de actori ai Teatrului Maghiar din Timişoara, Molnos Andras Csaba şi Eder Eniko. Dansuri și tradiții vechi au interpretat ansamblurile: Eszterlanc şi Szazszorszep.

Acordurile muzicii sârbe au fost aduse de Pera Todorovici şi o echipă de tamburaşi urmați de ansamblul Mladost. Grupul vocal „Shalom” al comunității mozaice, a încântat de asemenea, publicul din parc.

Ucrainienii au fost reprezentați de grupul Zăbava din Ştiuca și de Huţulii din Banat. Dorin Covaci a fost urmat de formaţia de trupa de dansuri Chevereşana. Finalul a aparținut Elenei Jurjescu-Todi, Vanghelie Gogu şi Andrei Păunescu ce au adus folclor bănățean și aromân.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.