Erdogan jubilează! Referendumul îi dă puteri sporite. Acum vrea și reintroducerea pedepsei cu moartea!

131

Înalta Comisie Electorală a Turciei (YSK) a anunțat duminică seara victoria taberei „da” la referendumul pentru modificarea Constituției.

Rezultatele sunt neoficiale, a precizat președintele YSK, Sadi Guven, într-o conferință de presă la Ankara. Cifrele oficiale vor fi cunoscute doar peste 11-12 zile, a adăugat el.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat duminică seara începerea imediată a unui dialog cu premierul Binali Yildirim și cu opoziția naționalistă privind reintroducerea pedepsei cu moartea.

Erdogan a făcut declarația la conferința de presă la care a anunțat și victoria la referendumul constituțional prin care alegătorii turci au decis duminică să îi confere prerogative sporite. El a precizat că modificările constituționale aprobate prin referendum vor fi implementate după alegerile din 3 noiembrie 2019, informează agenția oficială de presă a Turciei, Anadolu.

Tabăra „da” la referendumul constituțional a sărbătorit pe străzi, inclusiv cu focuri de artificii surprinse și de un fotoreporter al Anadolu. Premierul Binali Yildirim s-a adresat mulțimii de la balconul sediului Partidului Justiției și Dezvoltării, având-o alături și pe soția sa.

Rezultatele neoficiale menționate de președintele Erdogan arată că duminică au fost aproximativ 25 de milioane de voturi „da”, cu 1,3 milioane mai multe decât „nu”.

În marile orașe ale Turciei — Istanbul, Ankara și Izmir — majoritatea a votat „nu” arată Reuters. Martori oculari citați de această agenție au afirmat că în cel puțin patru cartiere din Istanbul oamenii au ieșit la ferestre bătând în oale și tigăi — o formă tradițională de protest.

erdodan-referendum-2

LĂSAȚI UN MESAJ