Energeticienii de la Mintia au intrat în greva foamei

135

Angajaţii Termocentralei Mintia, judeţul Hunedoara, au intrat, luni dimineaţa, în greva foamei. Oamenii sunt nemulţumiţi de măsurile drastice de redresare economice aplicate îm cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

35 de energeticieni sunt decişi să rămână în greva foamei pe termen nedeterminat. Protestul extrem este răspunsul angajaţilor la deciziile administratorului judiciar al complexului energetic. După ce compania a intrat în insolvenţă la începutul anului, oamenii s-au trezit fără contract colectiv de muncă. Asta înseamnă că în cazul unor concedieri colective, greu de evitat în acest moment, oamenii nu vor beneficia de plăţi compensatorii.

Dintre cei 1.200 de angajaţi ai termocentralei de la Mintia, 900 ar fi vizaţi de măsura şomajului tehnic. Nu s-a stabilit însă şi ce bani vor primi aceştia după reorganizare.

În total, Complexul Energic Hunedoara are 6.500 de angajaţi distribuiţi în patru exploatări miniere şi dou[ termocentrale. Dacă minele primesc sprijin financiar de la stat pentru a se redresa financiar, ordonanţa de Guvern care permite acest lucru nu include şi termocentralele. Tocmai de aceea, sindicaliştii de la Mintia cer separarea legală a activităţilor de minerit şi producere de energie, astfel încât termocentralele să poată încasa un ajutor guvernamental în valoare de 70 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.