Elicopterul buclucaş, disputa online şi… nevasta înfrigurată

84

Arădenii se revoltă după ce Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, a anunţat că elicopterul SMURD va fi mutat din Arad la Timişoara, în aproximativ trei luni. Astfel, senatorul arădean Traian Igaş nu este de acord cu propunerea făcută de autorităţile din Timiş şi consideră că „gestul disperat” al președintelui Consiliului Județean Timiș are rolul „de a bulversa lucrurile în serviciul de intervenție SMURD pe Regiunea de Vest”.

De asemenea, ieri a fost lansată şi o petiţie online intitulată „Elicopterul SMURD trebuie să rămână la Arad”, care a fost semnată deja de 120 de oameni. „Elicopterul SMURD trebuie să rămână la Arad. De la înființarea punctului aero-medical SMURD la Arad din anul 2011, ministrul de interne la acea vreme, ministrul sănătății și secretarul de stat Raed Arafat au spus clar că această împărțire a responsabilităților între județe este cea mai bună soluție pentru întreaga Regiune de Vest. Consiliul Județean Arad a făcut un heliport lângă Spitalul Județean Arad. Echipa de medici condusă de medicul-șef al UPU-SMURD Arad, este una profesionistă și dedicată”, scrie în textul petiţiei.

Pe de altă parte, medicul Mihai Grecu, şeful UPU-SMURD Timişoara, spune că indiferent dacă aparatul de zbor va fi mutat din Arad în capitala Banatului sau nu, tot aceleaşi judeţe va deservi. „Cred că reacţia celor din Arad este pur politică. Până la urmă, operatorul medical al elicopterului este Spitalul Judeţean din Timişoara prin hotărârea de guvern prin care s-a înfiinţat, iar operatorul aerian este Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului de Interne. Dacă e să ne uităm pe statistici, Spitalul Judeţean Timişoara este principalul destinatar al pacienţilor transportaţi cu elicopterul. Elicopterul SMURD este o resursă regională, care deserveşte practic activitatea medicală sau transferurile aeriene începând cu Satu Mare până jos către Oraviţa, toată câmpia de vest a ţării. Elicopterul este oricum şi la dispoziţia pacienţilor din judeţul Timiş şi judeţul Arad”, a declarat Mihai Grecu.

Medicii din echipajul de pe elicopterul SMURD sunt din județele Arad, Timiș și Bihor și deservesc cele trei județe precum și Hunedoara și Caraș Severin.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş spune că demersul pentru aducerea elicopterului la Timişoara va continua, pentru că atât Raed Arafat, cât şi Dorin Săndesc, secretari de stat în Ministerul Sănătăţii au fost de acord ca elicopterul respectiv să revină în custodia CJ Timiş, chestiune stabilită încă din 2011, mai ales că în momentul de faţă au fost făcute şi investiţiile necesare pentru gararea şi întreţinerea aparatului de zbor.

„E dreptul arădenilor să facă orice formă de petiţie online şi e chiar firesc într-o democraţie. Consiliul Judeţean Timiş poate liniştit să cumpere un elicopter nou, dar dl Raed Arafat ne-a declarat că nu va acorda autorizaţie pentru o astfel de investiţie pentru că nu se justifică două elicoptere SMURD pe o rază de 40 – 50 km”, ne-a declarat Titu Bojin.

Liderul timişorean a mai precizat că „domnul Igaş este cel care a încurcat lucrurile pe vremea când era ministru de interne şi de acolo a plecat toată această situaţie, iar acum dl Igaş nu mai recunoaşte termenii investiţiei”.

„Este ca şi cum te-aş ruga să-mi ţii tu nevasta la tine în casă până aprind eu focul, iar când l-am aprins nu mai vrei să-mi dai nevasta înapoi”, a adăugat, glumind, Titu Bojin.

LĂSAȚI UN MESAJ