Elevii timişeni vor avea parte de o întâlnire de gradul III cu „OZN-ul” din Calea Urseni

271

Stația de tratare Urseni, de pe Calea Urseni din Timișoara, va avea porțile deschise pentru public, în 22 martie, între orele 9 și 14, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei.

Peste 400 de elevi și studenți și-au anunțat deja participarea la evenimentul deja intrat în tradiția Aquatim de marcare a acestei zile, importante pentru comunitatea internațională a apei.

Grupurile de vizitatori vor urma traseul tehnologic al apei în stația de tratare, însoțite de ghizi care le vor da explicații.

Vizitatorii vor putea vedea, cu această ocazie, și vechea uzină de apă, situată în incinta stației de tratare, mai precis trei clădiri: grupul de fântâni, sala filtrelor și sala pompelor. Prima dintre acestea, Grupul de fântâni nr. 1, o construcție proiectată de Laszlo Szekely, în 1914, este una spectaculoasă și foarte populară pe internet, din cauza asemănării sale, la exterior, cu un… OZN. Interiorul vechii uzine de apă este și mai spectaculos, păstrând, în stare bună, utilajele folosite la tratarea apei acum mai bine de 100 de ani.

Prima uzină de apă din Timișoara a fost pusă în funcțiune la 1 iunie 1914. Apa, pompată de la 40-60 de metri adâncime, prin şase foraje, era tratată pentru îndepărtarea compușilor cu fier și mangan. Apa potabilă ajungea la consumatori printr-o rețea de distribuție de circa 90 de kilometri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.