Educație pentru viață sau cum se poate opri exodul tinerilor din Timiș către în Occident !

158

Ministerul Educaţiei, Consiliul Naţional al Rectorilor şi Asociaţia Marea Lojă Naţională a României au organizat, vineri 24 noiembrie, în Sala Multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş Conferinţa naţională “Educaţia – potrivire pentru viaţă”. La eveniment au participat profesori din cadrul universităților, liceelor și școlilor din Timiș, alături de elevi și studenți. Invitați au fost și din cadrul Ministerului Educației din București, parlamentari, academicieni și oameni politici. „Principalul pilon în îmbunătăţirea vieţii şi în implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă este promovarea unei educaţii coerente, iar pentru integrarea eficientă a absolventului de şcoală românească în procese de tip muncă şi comportament social al unei societăţi în perpetuă evoluție este necesară identificarea de soluții de pregătire relevante și concrete. În acest context conferința „Educația: potrivire pentru viață” își propune să reprezinte un motor de declanșare a unor mecanisme incitative și călăuzitoare, care să confere cetățenilor români, absolvenți de studii universitare, o mai bună pertinență a educației pentru viață. Miza esențială a programului este aceea de a creṣte oportunitatea unei vieți viitoare în România pentru absolvenții de învățământ românesc prin inversarea trendurilor de exod de forță de muncă, ṣi, normalizarea fluxurilor prin atragerea de capital care să folosească pe piața națională resursele pe care universitățile româneṣti le formează. Aici contribuie derularea curentă a proiectului inițiat care dovedeṣte deja studenților că se pot realiza profesional în interiorul comunităților pe care nu sunt forțați să le părăsească deoarece Educația, potrivire pentru Viață le relevă perspective predictibile dezirabile pentru viața în România”, este mesajul acestui proiect.

Astfel, la Timișoara a fost ediția a doua, după ce evenimentul a fost lansat la București. Va urma un șir de conferințe și dezbateri, în următoarele luni, în marile orașe ale țării, unde există centre universitare. De aceea, universitățile din Timișoara sunt invitate să depună proiecte eficiente pentru a-i stimula pe studenți și întreaga lor activitate.

“După 27 de ani, universitatea datorită conservatorismului său nu a reușit până acum să facă progrese importante în ceea ce înseamnă competitivitatea, elasticitatea și mai cu seamă promovarea și susținerea elitelor, restructurarea managerială și curriculară. Ploaia de universități parohiale existente, dispersia enormă a școlilor fac ca să nu fim competitivi, universitatea cea mai performantă din România nu se află nici în top 100 sau top 200, iar dacă vom continua așa nu sunt șanse de progres. De aceea e nevoie de universități românești puternice. Dacă nu gândim acest proiect într-un viitor cât mai apropiat, lentoarea și tot ce întâlnim acum vor dăuna foarte mult, iar de aici până a ajunge la niveluri de performanță mai e cale lungă”, a declarat prof. univ. dr. Păun Otiman, șeful Academiei Române Timișoara.

La conferința de la Timișoara, au mai vorbit de la tribună prof. univ. dr. Gigel Paraschiv, din cadrul Ministerul Educaţiei Naţionale; prof. univ. dr. Radu Bălănescu, preşedintele Asociaţiei Marea Lojă Naţională din România; prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, șeful Consiliului Rectorilor, prof. univ. dr. Alexandra Enache, UMF “Victor Babeș” Timișoara și Bianca Gavriliță, deputat în Parlamentul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.