După pandemie, se anunță o altă lovitură la orizont! Seceta va afecta grav agricultura românească

313

Culturile de toamnă ar putea fi compromise într-o proporție ridicată, afirmă ministrul Agriculturii, Adrian Oros, citat de Digi24. Potrivit oficialului guvernamental, 2020 va fi marcat de o secetă cum România nu a mai traversat în ultimii aproape 65 de ani.

Declarațiile ministrului Adrian Oros:

Peste această criză determinată de pandemie se suprapune și o secetă cumplită, extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulți ani.

Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și Dobrogei. Este un pericol ca culturile de toamnă să fie compromise într-un procent destul de mare.
Am asigurat toți fermierii că o să-i despăgubim pe toți cei care vor avea pagube cauzate de fenomenele extrem de secetă. Comitetele pentru situații de urgență locale evaluează care e dimensiunea pagubelor, ca să putem să despăgubim fără să producem inechități.

Culturile care sunt acum afectate sunt culturi de cereale în principal.
Estimăm o pierdere a producției de până la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și cât va dura această criză.

Avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători – lapte, carne legume. Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă când vom avea nevoie să le putem folosi.
Sursa: universul.net

LĂSAȚI UN MESAJ