După 1989, ”moştenitorii Securităţii” din serviciile secrete şi-au însuşit ce a mai rămas din antichităţile şi colecţiile de artă jefuite de la foştii proprietari

91

”Acţiunea Îmbogăţirea” s-a derulat fără oprelişti printre foştii securişti, reciclaţi în serviciile secrete. Eliberaţi, ca toţi românii, de stavila pusă de Legea 18 a ”ilicitului”, ei şi-au dat frîu liber ”pasiunii” pentru artă. Printre ofiţerii superiori din SRI şi mai ales SIE îi găsim astăzi pe cei mai prodigioşi colecţionari din România.

Casele conspirative ale fostei Securităţi, golite de antichităţi, tablouri şi mobile stil

Să fii colecţioar de artă implică nu numai pasiune, ci şi o aprofundată cunoaştere, pentru că plasamentele financiare în obiecte de artă şi antichităţi sînt adesea riscante, într-o piaţă în care falsurile abundă. Dar, în cazul ofiţerilor din serviciile de informaţii clădite pe ruinele fostei Securităţi, problema nu se pune astfel. Ei n-au de ce să-şi facă griji: sursele lor sînt sigure, din acest punct de vedere. Ca şi ofiţerii Securităţii din anii ’50, ei se ”aprovizionează” cu obiecte de artă şi antichităţi din fostele colecţii confiscate de poliţia politică comunistă de la foştii ”moşieri” şi ”burghezi” trimişi în lagăre şi închisori de predecesori, la instaurarea comunismului. Acestea au rămas, ca alte multe segmente din moştenirea Securităţii, în înzestarea noilor servicii de informaţii, clădite după 1989 pe ruinele ei.
Continuarea pe mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ