Drogurile, la mare căutare în Timiş

145

Condumul de droguri, indiferent că vorbim de cannabis, etnobotanice sau substanţe halucinogere, a crescut alarmant în Timiş. Ce este şi mai grav este că şi vârsta consumatorilor scade de la an la an.

Agenţia Naţională Antidrog a publicat ultimul raport în privinţa consumului de droguri. 70% din cazurile de intoxicare sunt concentrate în Timiş, Bcureşti, Cluj, Mureş şi Constanţa. De asemenea, la nivel national, au fost declarate 33 cazuri de decese asociate în mod direct consumului de droguri şi 23 de cazuri de decese indirect asociate consumului de droguri.

În vestul ţării, în 2015 s-a dublat numărul consumatorilor de droguri faţă de anul precedent, atrag atenţia autorităţile. La Centrul de Prevenire Antidrog din Timiş, anul trecut, 300 de persoane au solicitat ajutor pentru a scăpa de dependenţa de droguri.

Canabisul este cel mai consumat, urmat de substanțe noi, cu proprietăți psihoactive sau etnobotanice. Dependenţa a devenit o problemă. Şase dintr-o sută de tineri, cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani, au devenit dependenţi după ce au consumat cel puţin odată stupefiante.

La Spitalul de Copii Louis Ţurcanu din Timişoara au fost înregistrate, anul trecut, 62 de cazuri de tineri care au solicitat ajutor medical de urgenţă. Şase dintre pacienţi au sub 14 ani, iar restul sunt elevi de liceu. Potrivit medicilor, 42 de tineri au consumat etnobotanice înainte de a ajunge la spital.

Etnobotanicele sunt cele mai periculoase stupefiante, spun medicii. Asta pentru că schimba comportamentul tinerilor şi pot creşte agresivitatea. Semnele care trădează un consummator sunt: răspunsurile evazive, schimbările bruște și regulate de dispoziție, episoade de comportament hiperactiv, explicații nesatisfăcătoare pentru absențele de la școală, rezultate mai scăzute la învățătură sau încălcarea promisiunilor, petrecerea unui timp mai îndelungat în oraș, schimbarea cercului de prieteni, pierderea poftei de mâncare, oboseală neobișnuită, insomnie nocturnă, schimbarea priorităților, efortul de a face rost de sume de bani și apeluri telefonice pe care încarcă să le ascundă.

LĂSAȚI UN MESAJ