Dr. Virgil Musta: riscul de a face boala și de a evolua sever există

79

Situația poate deveni mai gravă decât la începutul pandemiei de coronavirus, dacă nu se respectă regulile de prevenție, avertizează medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Semnalul de alarmă vine după ce în județ au fost raportate 16 cazuri noi de îmbolnăvire, la ultima raportare oficială.

Virgil Musta consideră că, dacă nu purtăm mască, nu ne spălăm pe mâini și nu păstrăm distanța, numărul persoanelor infectate va continua să crească.

“Faptul că în ultimul timp asistăm la o creștere a numărului de cazuri și, în special a cazurilor severe, se datorează în principal faptului că nu mai respectăm regulile. Trei reguli de aur care ne-ar permite să ne protejăm și anume: purtatul măștii, distanțarea socială și igiena foarte bună a mâinilor și tegumentelor. Dacă nu înțelegem că epidemia există, virusul există, riscul de a face boala și de a evolua sever există, atunci vom asista o exacerbare a pandemiei, la o depășire a capacității spitalelor de a face față și va fi o situație tragică în România. Dar, din păcate, dăm cu piciorul la tot ceea ce am realizat până acum”, spune Virgil Musta,

Medicul Virgil Musta a mai arătat că, pentru a fi eficientă, masca de protecție trebuie purtată corect și a avertizat asupra pericolului reutilizării celei de unică folosință.

“Se pot folosi și măști făcute din diferite materiale, care se pot spăla și călca și atunci există o oarecare dezinfecție. Dar cel mai corect este să avem minimum cinci măști și în fiecare zi să purtăm una sau două măști, după care o lăsăm să se aerisească, o spălăm, o călcăm și atunci riscul să ne contaminăm de la masca contaminată, pe care o purtăm permanent, e mai mic. Măștile chirurgicale trebuie înlocuite o dată la patru ore sau dacă se umezesc. Dacă o luăm în ordinea recomandărilor este masca FF3 care te protejează cel mai bine, apoi FF2, apoi masca chirurgicală folosită corect adică maximum patru ore și apoi măștile create din diferite materiale textile care au posibilitatea să fie spălate, călcate și dezinfectate”, mai spune Virgil Musta.

Virgil Musta a explicat că o mască textilă, spălată și călcată corespunzător, este mai recomandată decât o mască de protecție de unică folosință purtată mai mult de patru ore.
Sursa: Radio Timisoara

LĂSAȚI UN MESAJ