Două milioane de lei pentru monumente istorice din Banat

163

Institutul Național al Patrimoniului alocă fonduri de 2 milioane de lei pentru refacerea monumentelor istorice din Banat. Timișoara și Reșița primesc câte un million de lei. Potrivit informațiilor publice, sub-programul ”acţiuni tematice – Timişoara, Capitală Europeană a Culturii”, primește fonduri pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii curente.

De asemenea, aceeași sumă ajunge la Reșița pentru subprogramul ”acţiuni tematice – Reşiţa, 250 de ani de siderurgie, pentru protejarea patrimoniului industrial – lucrări de întreţinere şi reparaţii curente”. Timbrul Monumentelor Istorice (TMI) este o taxă extrabugetară destinată finanţării lucrărilor de protejare a monumentelor istorice. Aceasta este o taxă obligatorie pentru operatorii economici ce desfăşoară activităţi generatoare de venituri din vânzări de produse şi servicii care promovează sau utilizează imagini cu monumente istorice, imobile de patrimoniu sau în zona de protecţie a monumentelor istorice.

Timbrul Monumentelor Istorice a fost instituit în scopul de a sprijini activităţile de protejare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice, prin finanţarea de lucrări (precum: intervenţii de urgenţă, amenajări în vederea pregătirii monumentelor istorice pentru vizitare gratuită), investigaţii şi elaborarea de reglementări, norme şi metodologii, programe sau proiecte culturale privind monumentele istorice. Programul / mecanismul de finanţare din fondul TMI include atât monumente istorice aflate în proprietatea statului, a UAT-urilor sau a cultelor religioase, cât şi monumente istorice aflate în proprietate privată a unor persoane fizice sau juridice.

Finanţările din fondurile obţinute din aplicarea timbrului monumentelor istorice vor fi acordate în urma unei selecţii de proiecte depuse de persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, deţinător al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosinţă pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare al unui monument istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.