Dosarul finanțării ilegale a Politehnicii Timișoara! Fostul președinte al CJ Timiș, Constantin Ostaficiuc, condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare cu executare

1745

Finanțarea ilegală din bani publici a echipei de fotbal Politehnica Timișoara, prin intermediul firmelor mafiote ale afaceristului Marian Iancu, a fost confirmată, în sfârșit, și de o instanță de judecată. În penultima zi a anului trecut, Tribunalul Timiș a pronunțat sentința în dosarul finanțării ilegale cu aproape 10 milioane de lei a echipei lui Marian Iancu de către Consiliul Județean Timiș, judecătorii stabilind pedepse dure pentru șefii de atunci ai administrației județene, acuzați de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.

ostaficiuc2

Astfel, luna cadourilor i-a adus un „dar” neașteptat fostului președinte Constantin Ostaficiuc, care a fost condamnat la 4 ani și șase luni de închisoare cu executare și interzicerea drepturilor de a fi ales pentru o perioadă de trei ani după ispășirea pedepsei. Ceea ce este foarte grav pentru libertatea de perspectiva a fostului brand portocaliu al judeţului este faptul că mai are o condamnare definitivă de un an cu suspendare în dosarul „parcelei de aur” atribuită fiicei sale în perimetrul Parcului Industrial şi Tehnologic Timișoara, motiv pentru care toate condamnările actuale şi viitoare vor fi cu executare. De asemenea, fostul manager al clubului alb-violet, Gheorghe Chivorchian, a primit o pedeapsă de 3 ani și zece luni de închisoare, în timp ce Petrișor Nădăștean, fostul secretar al CJT, Răzvan Hrenoschi, fost director executiv in cadrul CJT, Sabin Cionvică și Mircea Mihuț, fost director la Direcţia Economică a CJT, au „scăpat” doar cu 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, având un termen de încercare de 3 ani și șase luni, timp în care vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Timiş sau SC Horticultura SA. Fostul șef de serviciu din cadrul CJT, Petru Borza, și fostul inspector Daniela Octavia Pepa au fost achitați. Ion Negrei și Ion Roșca, persoane din conducerea clubului, au primit câte 3 ani și nouă luni de închisoare, respectiv 3 ani și patru luni de închisoare. Inculpații au fost obligați să restituie și banii încasați sub formă de prime, ca bonus din bani publici pentru performanțele echipei.

„Dispune anularea înscrisurilor falsificate şi a copiilor acestor înscrisuri, care conţin date nereale şi au fost întocmite în fals, după cum urmează: – Tabel nominal cu primele acordate pentru performanţe sportive, în care sunt înscrise numele a 28 de persoane privind suma totală de 1.801.356 lei; – Tabel nominal cu primele acordate pentru performanţe sportive deosebite finanţate din fonduri CJT, în care sunt înscrise numele a 24 de persoane privind suma totală de 2.270.658 lei; – Tabel nominal cu primele acordate pentru performanţe sportive deosebite finanţate din fonduri CJT în perioada mart-apr 2009 pentru anul competiţional 2008 / 2009, în care sunt înscrise numele a 24 de persoane privind suma totală de 1.860.420 lei; – Tabel nominal cu primele acordate pentru performanţe sportive deosebite finanţate din fonduri CJT, în care sunt înscrise numele a 20 de persoane privind suma totală de 1.513.680 lei; – Tabel nominal cu primele acordate pentru performanţe sportive deosebite finanţate din fonduri CJT pentru anul competiţional 2010 / 2011, în care sunt înscrise numele a 20 de persoane privind suma totală de 972.056 lei; – Tabel nominal cu primele acordate pentru performanţe sportive deosebite finanţate din fonduri CJT pentru anul competiţional 2009 / 2010, în care sunt înscrise numele a 26 de persoane privind suma totală de 2.142.980 lei”, se menționeaza în sentința Tribunalului Timiș.

De asemenea, instanța a decis „obligarea în solidar a inculpaţilor Ostaficiuc Constantin şi Nădăştean Ioan Petrişor, dar şi partea responsabilă civilmente SC Politehnica Timişoara SA, la plata sumei de 9.950.000 lei, actualizată la data plăţii, din care în solidar cu inculpatul Hrenoschi Răzvan pentru suma de 8.450.000 lei, actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Mihuţ Mircea Marian pentru suma de 3.000.000 lei, actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Cionvică Dan Sabin pentru suma de 7.800.000 lei, actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Chivorchian Haic Gheorghe pentru suma de 5.050.000 lei, actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Negrei Ion pentru suma de 4.500.000 lei, actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Roşca Liviu Ioan pentru suma de 8.050.000 lei, actualizată la data plăţii, despăgubiri civile către partea civilă Consiliul Judeţean Timiş. Acțiunea civilă față de inculpaţii Borza Petru şi Pepa Daniela a fost respinsă.

„Au aprobat în mod abuziv plata a 9.950.000 lei către S.C. Politehnica Timișoara S.A”

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au finalizat ancheta în acest dosar în august 2015 și au anunțat  trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Constantin Ostaficiuc, fost președinte al Consiliului Județean Timiș, Ioan Petrișor Nădăștean, fost secretar al județului Timiș, ambii acuzați de abuz în serviciu, dar și a celorlați participanți la finanțarea ilegală a clubului lui Marian Iancu, respectiv Răzvan Hrenoschi, Daniela Octavia Pepa, Dan Cionvică, Petru Borza, Mircea Mihuț, dar și a persoanelor din conducerea SC FC Politehnica Timișoara SA Gheorghe Chivorchian, Ion Negrei, Ioan Liviu Roșca. Acuzațiile reținute în sarcina inculpaților au fost de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, dar și de fals în înscrisuri sub semnătură privată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au prezentat, succint, povestea tunului de 10 milioane de lei dată de Marian Iancu în bugetul județului Timiș. Așadar, în perioada 2008-2011, inculpații Ostaficiuc Constantin și Nădăștean Ioan-Petrișor, profitând de funcțiile pe care le ocupau, au aprobat în mod abuziv și contrar prevederilor legale alocarea și plata, cu sprijinul celorlalți coinculpați, din bugetul județului Timiș, a sumei de 9.950.000 lei către S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.), în condițiile în care potrivit reglementărilor în vigoare, finanțarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată la entitățile fără scop lucrativ, fiind excluse societățile comerciale al căror scop este obținerea unui profit, în cazurile în care sursa de finanțare o reprezintă sume de bani ce provin din fonduri publice. În cuprinsul acelorași prevederi legale este menționat faptul că este permisă doar susținerea unor activități care nu urmăresc realizarea unor beneficii, doar de către beneficiarul sumei de bani. S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A, devenită ulterior S.C. Politehnica Timișoara S.A. nu era inclusă în categoria acestor entități, dat fiind forma de organizare a acesteia în societate pe acțiuni.

marian_ioancu

„În concret, s-a reținut că inculpații Constantin Ostaficiuc – președinte al Consiliului Județean Timiș și Petrișor Ioan Nădăștean – secretar al județului, cu știință, au inițiat procedurile de obținere și apoi au avizat favorabil hotărârea Consiliului Județean Timiș nr. 39/03.04.2008, în baza căreia, la data de 03.04.2008 s-a semnat protocolul de colaborare între Consiliul Județean Timiș și S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A. (societate care ulterior și-a schimbat denumirea), având ca obiect susținerea echipei de fotbal S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A., invocând, ca și considerent social, necesitatea realizării proiectului de ridicare a nivelului performanței sportive și asigurarea condițiilor de accedere și participare la competițiile de club UEFA. Aceste documente au fost încheiate în condițiile în care inculpații au cunoscut faptul că nu exista o bază legală, întrucât societatea respectivă nu se încadra în categoria beneficiarilor finanțării, fiind o societate pe acțiuni de drept privat, al cărei scop era obținerea de profit în interesul unui număr restrâns de persoane, așadar nu era o societate fără scop lucrativ ce are ca obiect dezvoltarea sportului de masă”, au precizat procurorii.

Fostul primar Gheorghe Ciuhandu ar putea avea soarta penală a lui Ostaficiuc

În derularea activității infracționale concepute de inculpații Ostaficiuc Constantin și Nădăștean Ioan Petrișor, aceștia au fost sprijiniți de inculpații Mihuț Mircea Marian, Cionvică Dan Sabin, Borza Petru și Pepa Daniela Octavia care și-au încălcat atribuțiile de serviciu și au întocmit, avizat și semnat, cu încălcarea atribuțiilor legale, actele necesare efectuării plăților de către Consiliul Județean Timiș, fără a avea documentele justificative prevăzute de lege. Astfel, în perioada 2008-2011, în baza contractului semnat, Consiliul Județean Timiș, cu încălcarea prevederilor legale, a acordat S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.), din bugetul județului, suma de 9.950.000 lei, sumă ce constituie un prejudiciu adus bugetului Consiliului Județean Timiș.

Ioan-Cojocari-si-Gheorghe-Ciuhandu

Mai mult, alocarea sumelor de bani era condiționată de îndeplinirea obligațiilor de plată restante și la termen ale S.C. Politehnica Timișoara S.A. față de Consiliul Județean Timiș, obligații ce s-a constatat că nu au fost îndeplinite, entitatea beneficiară înregistrând datorii semnificative la bugetul județean tocmai din categoria celor menționate în protocol, atât la momentul încheierii protocolului cât și a actelor adiționale prin care acesta a fost prelungit ulterior pentru alte perioade bugetare. Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul C.J. Timiș, atât la data semnării protocolului, cât și la momentul semnării actelor adiționale de prelungire a protocolului pentru următoarele perioade bugetare.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că, după aprobarea finanțării, în scopul întocmirii și efectuării înregistrărilor financiar contabile de către angajații Consiliul Județean Timiș a sumelor de bani virate către firma respectivă, inculpații Chivorchian Haic Gheorghe, Negrei Ioan și Roșca Liviu Ioan, pentru a sprijini activitatea infracțională a angajaților respectivi, au prezentat și depus documente false din care rezulta că sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natură salarială sau asimilată veniturilor către jucătorii de fotbal legitimați la clubul de fotbal respectiv. În realitate, sumele alocate de la bugetul județean Timiș au fost folosite în alte scopuri decât destinația stabilită prin protocol, fiind astfel acoperite cheltuieli ale S.C. Politehnica Timișoara S.A. care nu aveau legătură cu activitatea echipei de fotbal, în condițiile în care, între destinațiile stabilite prin protocolul de colaborare a sumelor alocate (sume cu destinație specială – „exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal”) și utilizarea lor efectivă, conform datelor din Trezoreria Timișoara, nu exista corespondență. Astfel, banii au fost direcționați în alte scopuri (plăți de penalități contractuale și chirii, în relația cu același Consiliu Județean, plăți prin executare silită efectuată de organele fiscale ale Ministerului Finanțelor Publice etc.). În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpaților Ostaficiuc Constantin, Nădăștean Ioan-Petrișor, Hrenoschi Răzvan, Mihuț Mircea Marian, Roșca Liviu Ioan și Cionvică Dan Sabin. De asemenea, au mai fost aplicate popriri asupra conturilor bancare deschise pe numele inculpaților Nădăștean Ioan Petrișor și Ostaficiuc Constantin.

Să mai spunem că un dosar similar, cu finanțarea ilegală cu peste 31 milioane de lei a echipei lui Marian Iancu de către Primăria Timișoara, a fost finalizat de procurorii DNA și trimis pe rolul instanțelor de judecată în 7 aprilie 2016. Acuzații, ca și în cazul devalizării bugetului CJT, de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. După principiul autorității de lucru judecat, ne putem aștepta la condamnarea la ani grei de închisoare a fostului primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, și a fostului secretar al primăriei, Ioan Cojocari, dar și a celorlalți inculpați Delia-Ileana Delia, Smaranda Haraciu, Violeta Mihalache, Adrian Orza, Mariana Dimitriu, Mirel Florin Munteanu, Martin Staia, Alina Pintilie și Nicușor Miuț, condamnat deja în dosarul Heaven.

LĂSAȚI UN MESAJ