Dosar penal după descoperirea primului caz de pestă porcină în Timiș. Girocenii au cumpărat animale infestate

188

În județul Timiș, nu doar gripa cauzează probleme autorităților. Acum ne confruntăm și cu un posibil focar de pestă porcină africană. Polițiștii chiar au deschis un dosar penal pentru comerț ilicit cu porci.

Primul caz de pestă porcină a fost confimat, marți, în Belinț. Imediat, medicii veterinari, reprezentanți ai Prefecturii Timiș și ai Poliției au demarat verificări. S-a stabilit faptul că porcii infectați au provenit de la niște indivizi din comuna Giroc.

Girocenii ar fi cumpărat porcii din județele Arad și Bihor, acolo unde au fost descoperite mai multe focare și este interzisă comercializarea animalelor sau a cărnii din aceste județe. Acum, polițiștii au deschis un dosar penal și fac cercetări.

Din păcate, veștile autorităților nu sunt bune. Există suspiciuni că mai sunt focare de pestă porcină și în alte comune din Timiș.

„Mai avem suspiciuni de existență a acestei boli în două comune, respectiv Bârna și Beba Veche, au fost prelevate probe de la animalele moarte și au fost trimise la laboratoarele de analiză. Cauza apariției acestei boli în județul nostru a survenit în urma unui comerț ilicit”, a declarat subprefectul județului Timiș, Daniel Franțescu.

Existând riscul de extindere a virusului, conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranta Alimentelor Timiș a impus niște măsuri stricte pentru zonele unde s-au găsit porci bolnavi.

”Interdicțiile se aplică pe o zonă teritorială de trei kilometri, care acoperă localitățile Belinț și Chizătău, și o zonă de supraveghere de zece kilometri, care acoperă mai multe localități. Sunt 19 comune în afară de cele două. Sunt restricții luate în zona de protecție, valabile 40 de zile, și în zona de supraveghere, valabile 30 de zile”, a declarat Adrian Popa, directorul DSVSA Timiș.

 

LĂSAȚI UN MESAJ