,,Dorim refacerea alegerilor în PNL Timiș, deoarece actuala conducere nu este una reprezentativă pentru filiala județeană!” Interviu cu Alin Nica, primarul localității Dudeștii Noi, fost vicepreședinte al PNL Timiș – VIDEO

494

– Domnule Alin Nica, vă invit să discutăm despre situația din filiala județeană a Partidului Național Liberal, pentru șefia căreia ați candidat, nu demult. Rezultatele sunt cunoscute. În momentul de față, conflictul dumneavoastră cu actualul președinte al filialei și primar al Timișoarei, Nicolae Robu, este destul de pronunțat, fățiș. Cum comentați situația din organizație, mai ales în contextul a ceea ce s-a întâmplat la nivel național, după alegerile pentru președinția  Partidului Național Liberal?

– În primul rând, eu nu am un conflict personal cu președintele Robu. Ne despart viziunile diferite pe care fiecare le avem despre cum trebuie condusă această filială și ne despart lucruri din trecut, pe care le-am văzut în mod diferit, dar și oameni care cred că nu mai au ce căuta într-un PNL reformat, mai ales că acesta este lucrul pe care cetățenii, alegătorii îl așteaptă de la Partidul Național Liberal, un partid de opoziție, care dorește să revină la guvernare. Astea sunt lucrurile care pe noi ne despart. În afară de asta, suntem colegi de partid, domnul primar Robu la Primărie are tot sprijinul meu, va fi candidatul PNL la primărie în 2020, cu atât mai mult cu cât Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021.

– În momentul de față cum se prezintă situația în filială? Sunt frământări reale, vizibile de la mare distanță. Ați criticat foarte serios felul în care s-au produs alegerile în filială, mai ales după situația destul de nefericită în care se regăsește PNL Timiș, generată de faptul că la ultimele două tipuri de alegeri, locale și generale, partidul a obținut scoruri foarte slabe, sub președinția domnului Robu.

– Așa este. Ceea ce noi, primarii gălăgioși, zmeii fioroși – cum am fost numiți – am reclamat este modul defectuos în care a fost condusă filiala în ultimii doi ani, rezultatele slabe obținute la alegerile locale și parlamentare. Faptul că PNL Timiș nu mai contează la nivelul de guvernare județeană, lucru care se răsfrânge, în primul rând, asupra primarilor. Toate aceste realități, dublate de o lipsă de comunicare și de o obtuzitate a fostei conduceri față de nevoile primarilor, au condus la un sentiment de revoltă și la aflarea pe poziții aproape ireconciliante a majorității primarilor liberali din județul Timiș în raport cu conducerea, fostă și actuală, a filialei.

INTERVIU ALIN NICA.Still012

– În contextul dat, cum vedeți rezolvarea situației, pentru că – exact cum spuneți – o filială județeană ai cărei principali oameni de imagine, primarii, care-și fac treaba și aduc voturi, – într-o astfel de filială unde s-a creat un hiatus între liderul partidului și cei care aduc voturi – devine aproape imposibil să se ajungă la o reconciliere. Ce ar trebui făcut pentru schimbarea acestor lucruri? Mai concret, vă gândiți la o schimbare profundă a conducerii PNL Timiș? 

– Noi considerăm încă – și acum – că această conducere a filialei nu este una reprezentativă pentru organizația noastră, pentru Partidul Național  Liberal Timiș. Sperăm la o refacere a alegerilor, pe care noi le-am considerat profund viciate încă de la început, de la stabilirea delegaților, cât și pe parcursul desfășurării campaniei interne, culminând cu ziua alegerilor. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, nu știu care va fi calea de ieșit din această situație, pentru că în momentul de față nu există comunicare, e o falie peste care nu se mai pot crea punți de legătură, dimpotrivă. Ultimele măsuri luate de conducerea „nouă” nu fac decât să accentueze dezbinarea, demiterea principalilor contracandidați din pozițiile de președinți de organizații locale nu cred că este în măsură de a reconcilia, de a calma spiritele și atunci mingea este în terenul conducerii, pentru că atunci când au fost alegerile noi nu am fost chemați la dialog, la o întâlnire de conciliere sau de remediere a divergențelor.

– În momentul de față, dumneavoastră spuneți, cu subiect și predicat,  că primarul Robu, președintele filialei și primarul Timișoarei, nu mai comunică cu mai mult de jumătate dintre primarii din organizație. 

– Așa este și eu consider că e o foarte mare greșeală. Părerea mea, dacă stau să mă gândesc, este că pe dumnealui nu-l interesează decât Timișoara. Județul este practic inexistent pentru conducerea PNL Timiș, ori noi tocmai asta am solicitat, inclusiv în campania internă, să facem ceva să câștigăm și județul. Timișoara, de bine de rău, este a PNL-ului. Trebuie să menținem lucrul ăsta. Trebuie să întărim organizația PNL Timișoara dar, în același timp, trebuie să întărim și organizațiile noastre din județ. Am spus o chestiune foarte simplă: haideți să construim încă un pol de leadership în Timiș, care să-și asume câștigarea președinției Consiliului Județean peste 3 ani. Acesta era mesajul principal cu care eu am venit. Haideți să venim cu un proiect de județ, pentru Timiș! Un proiect cu care alegătorii liberali să se identifice, să identifice organizația noastră. S-a ales o altă cale, aceea a dezbinării și a mersului într-o singură direcție, doar pe Timișoara.

– Cu alte cuvinte, dumneavoastră spuneți că pe domnul Robu îl interesează doar orașul și foarte puțin județul, sau chiar deloc. Interesul său propriu, nu și al filialei.

– Nu cred că domnul Robu dorește sincer să lase județul deoparte, numai că asta a reieșit din această competiție.

-Dl Robu  s-a plasat ,,greșit” și la aceste alegeri naționale. L-a susținut pe domnul Cristian Bușoi și iată că alegerile au ieșit taman pe dos în ceea ce-l privește. Domnul Orban a câștigat cu mai mult de două treimi din voturile delegaților la Congresul Național al PNL. Din această perspectivă, dumneavoastră știu că l-ați susținut pe Ludovic Orban, la fel ca două treimi dintre primarii liberali din Timiș. În aceste condiții, vă așteptați la o reacție din partea conducerii actuale de la centru, a domnului Orban, care să facă ordine în filială sau să repună lucrurile pe făgaș, să vă susțină într-un fel sau altul pe dumneavoastră, cei care ați tras aceste semnale de alarmă în ceea ce-l privește pe domnul Robu?   

– Noi sperăm ca noua conducere a Partidului Național Liberal să fie un mediator și să găsească, alături de noi, soluțiile la criza prin care trecem în județul Timiș. Susținerea pe care domnul președinte a dat-o, practic necondiționat, celuilalt candidat la președinția PNL e o altă greșeală din acest șir lung de erori. Practic, filiala noastră rămâne fără reprezentant la nivel național, fără reprezentant care să fie identificat în conducerea județeană ca având ceva de spus. Domnul deputat Ben Oni Ardelean, singurul liberal din Timiș care a fost ales în Biroul Național al PNL  este deja renegat de actuala conducere și nu mai este văzut ca fiind un reprezentant al filialei noastre. Cred că a nu fi reprezentați la nivel național nu va fi de bun augur pentru filiala Timiș și ne vom trezi, probabil, din nou, cu impuneri pe listele de candidați pentru 2020 sau, și mai rău, cu posibilitatea ca vocea Timișului să nu mai fie auzită deloc la București. Cu atât mai mult cu cât vedeți care este situația în PSD. Cred că este un lucru rău pentru Timișoara și pentru Timiș, în general, ca principalele două partide de pe scena politică românească să vadă Timișul și Banatul ca pe ceva de care se pot dispensa sau de care să se ferească!

– Oricum, am suferit în ultimii douăzeci și șapte de ani de lipsa alocațiilor bugetare înspre Banat…

– Evident. Timișul și Banatul nu au nevoie de bani de la București în mod constant ci de a pune doar câteva proiecte pe rol, astfel încât să dea drumul la potențialul pe care regiunea îl are. Noi ne știm gospodări și descurca singuri. De aceea trebuie un pic de sprijin de la București, trebuie un pic de sprijin pentru centura Timișoarei, în primul rând, pentru Aeroportul din Timișoara, pentru stadion, sală de sport polivalentă, spitalul regional. Acestea sunt câteva proiecte foarte importante, care necesită sprijin de la București. În rest, noi ne putem descurca aici, pe plan local, astfel încât Timișul să fie în continuare unul dintre cele mai performante județe din țara noastră.

– Apropo de domnul Ben Oni Ardelean, este adevărat ce spuneați mai devreme.  Este singurul reprezentant al Timișului la nivel de Birou Politic Național al PNL. S-a speculat în ultima vreme că ar fi posibil ca dumnealui chiar să candideze, la un moment dat, pentru președinția filialei, în măsura în care vor avea loc noi alegeri. E o formulă pe care o luați în calcul sau e doar o speculație la ora aceasta?

– Eu nu am auzit de această posibilitate dar, evident, orice membru PNL poartă în raniță bastonul de mareșal și poate să fie la un moment dat președinte de filială sau poate chiar mai mult, dacă-și dorește acest lucru. Ben Oni Ardelean este însă un membru PNL cu rezultate remarcabile în plan extern, eu din câte știu este pasionat de politică externă și aceasta este direcția pe care și-o dorește în carieră. Eu sper că va fi mai mult decât doar un simplu președinte de filială și că își va fructifica experiența și conexiunile pe care le are într-o posibilă guvernare, pe care PNL ar trebui s-o aibă cât mai curând.

– Cum vedeți, pe termen scurt, rezolvarea acestui conflict, care pare că nu se mai încheie? E clar, din ce spuneți, că relația majorității primarilor liberali, a dumneavoastră personal, cu domnul Robu, a devenit aproape imposibilă. Ce se va întâmpla, în următoarele două-trei luni, la nivelul filialei?

– Părerea mea este să nu spui niciodată, niciodată! Mai ales în politică. Trebuie să fie toate părțile deschise la dialog, în primul rând,  și să nu privească doar subiectiv, dintr-o singură parte, pentru că nu există adevăr absolut și nici lideri providențiali, așa că, atunci când nu există dialog, evident că nici pozițiile nu se pot reconcilia de la sine. Timpul vindecă multe lucruri, însă cred că în situația în care ne aflăm nici măcar timpul nu va putea vindeca foarte curând rănile adânci lăsate de aceste stări conflictuale, prelungite, din ultimii doi ani.

– În concluzie, ne așteptăm, curând, la posibile schimbări în PNL Timiș?  Acesta este mesajul dumneavoastră, cât se poate de limpede!

– Eu cred că da și sper să se întâmple acest lucru, mai ales că anul 2020 trebuie să găsească Partidul Național Liberal Timiș pregătit de alegeri și unit, coeziv, nu dezbinat și aflat într-o permanentă stare de conflict.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.