Alertă în Arad, după ce dintr-un depozit au dispărut trei recipiente cu uraniu

387

Inspectoratul de Poliție Județean Arad a fost sesizat ieri prin Sistemul pentru apeluri de urgență 112 de dispariția din incinta unei societăți comerciale de pe raza localității Vladimirescu a trei recipiente conținând o substanță ce avea în compoziție uraniu sărăcit (slab-radioactiv) și a unui număr de șase colimatorii conținând de asemenea uraniu sărăcit.

La ordinul subprefectului Județului Arad, Florentina Horgea, președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la fața locului s-a deplasat o echipă de primă evaluare C.B.R.N. (chimică-bacteorologică-radiologică-nucleară) a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” a Județului Arad, care a efectuat măsurători la depozitul de unde au dispărut materialele și în vecinătatea acestuia, neconstatând depășiri ale valorilor radiației naturale, se spune într-un comunicat al Prefecturii Arad.

Doi bărbați au fost reținuți de polițiștii arădeni, fiind bănuiți de sustragerea recipientelor conținând o substanță ce avea în compoziție uraniu slab-radioactiv.

„În urma verificărilor efectuate au fost identificați doi bărbați de 45, respectiv 56 de ani, bănuiți de sustragerea bunurilor, cei doi fiind reținuți de polițiști și urmând a fi prezentați Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad cu propunere de arestare preventivă”, se spune în comunicatul IPJ Arad.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive.

Din cercetările efectuate până acum a rezultat că materialele sustrase nu prezintă pericol pentru populație, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ