Domul Romano-Catolic, gata de redeschiderea oficială | FOTO-VIDEO

278

Catedrala Romano-Catolică „Sf. Gheorghe” din Timișoara este pregătită să găzduiască din nou ceremonii religioase după o pauză de peste patru ani. În acest timp, aici au avut loc lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare și reabilitare.

O suprafață totală de aproape 1500 de metri pătrați a fost restaurată iar lucrările au cuprins atât interiorul locașului de cult, cât și împrejmuirile, curtea interioară și aleile de acces.

De asemenea, a fost restaurată cripta de sub sanctuarul Domului precum şi pietrele tombale ale marilor personalităţi care îşi au locul de veci în ea.

Întreg obiectivul va fi introdus în circuitul turistic naţional şi internaţional prin tururi ghidate și colaborări cu actorii locali, naţionali și internaţionali, pentru consolidarea activităţilor în domeniul cultural.

Valoarea totală a proiectului este de peste 22,4 milioane lei dintre care 21,3 milioane sunt fonduri nerambursabile provenite din Programul Operațional Regional 2014-2020 și bugetul de stat;

Sfânta Liturghie Pontificală de Binecuvântare a Catedralei restaurate – Domul Sf. Gheorghe va avea loc sâmbătă 22 aprilie 2023 la orele 10:00. Celebrantul principal va fi excelența sa Miguel Maury Buendia, Nuntiu Apostolic în România și Republica Moldova.

Domul Romano-Catolic sau Catedrala Romano-Catolică este unul din monumentele emblematice ale orașului Timișoara, construit între anii 1736 și 1774. Edificiul poartă hramul Sfântului Gheorghe.

Catedrala reprezintă din punct de vedere religios, o continuare a vechii catedrale „Sf. Gheorghe” din Cenad, scaunul episcopilor acestei dieceze începând cu Sf. Gerhard de Sagredo, dispărând odată cu ocupaţia otomană din secolul XVI. Odată cu eliberarea oraşului de către armata imperială habsburgică condusă de prinţul Eugeniu de Savoya în 1716 Timişoara devine capitala a Banatului, atât din punct de vedere administrativ şi militar, dar şi cel mai îndreptăţit loc în care se va stabili din 1730/32 Scaunul episcopal al Diecezei de Cenad (deoarece Cenadul a decăzut de la rangul de oraş din perioada medievală la un simplu sat).

La inițiativa împăratului Carol al VI-lea se încep demersurile necesare amplasării, proiectării unei monumentale clădiri, ce avea să devină noua Catedrală Romano-Catolică, ce îşi va păstra hramul celei de la Cenad, cel al Sfântului Gheorghe.

Catedrala are o istorie complexă ce se întinde de-a lungul a peste 280 de ani, piatra de temelie fiind pusă în data de 6 august 1736, în timpul episcopului Nádasdy. Proiectul care a stat la baza edificării construcţiei Domului este atribuit arhitectului Josef Emanuel Fischer von Erlach, directorul Oficiului Imperial de Construcții – fiul nu mai puţin cunoscutului Johann Bernhard von Erlach, arhitecţi ai curţii imperiale vieneze, la începutul secolului XVIII. Planurile fațadei și secțiunile sunt semnate de Inginerul Administrației Provinciale Carl Römmer, în a doua jumătate a sec. XVIII.

Planimetria Catedralei, evidenţiază o navă centrală cu o singură deschidere, terminată înspre est cu absida (poligonală în exterior şi circulară în interior) altarului principal.
Planul Domului schiţează o cruce latină, cu două sacristii – a episcopului (Nord), respectiv a Capitlului (Sud) adosate laturilor transeptului, fapt evidențiat de istoricul Hans Diplich, fapt regăsit și în lucrarea monografică în trei volume a episcopului emerit Martin Roos, Die Kathedrale zum hl. Georg zu Temeswar. Bischofskirche der Banater Metropole, kaiserliche Stiftung der Habsburger, publicată în 2021-2022.

Domul Romano-Catolic „Sf. Gheorghe” se află înscris în Lista Monumentelor Istorice din România (L.M.I. 2015) la poziţia nr. 152, având codul TM-II-m-A-06176 fiind amplasat în Judeţul Timiş, municipiul Timişoara, Piaţa Unirii nr.12, cvartal nr.8 din situl urban ”Cetatea Timişoara”, Regiunea Vest;

Data de început a proiectului (data semnării contractului de finanțare): 10.05.2017
Perioada de implementare a proiectului, inclusiv perioada de pregatire: aprilie 2016 – decembrie 2023;
Tipul asistenței financiare nerambursabile solicitate: Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR);
Prioritatea de investiții POR 2014 – 2020: Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural;

Valoare proiect:
Valoarea totală a proiectului: 22.404.760,73 lei;
Valoare totală eligibilă: 21.750.384,50 lei;
Valoarea finanțării nerambursabile: 21.315.376,81 lei ;
Valoare din FEDR: 18.118.070,30 lei;
Valoare din bugetul de stat: 3.197.306,51 lei;

Scopul proiectului / Obiectivul general al proiectului este reprezentat de creşterea atractivităţii în rândul vizitatorilor Catedralei Romano-Catolice Timişoara, cunoscută şi sub numele de Domul Romano-Catolic „Sf. Gheorghe”, prin promovarea patrimoniului reabilitat, conservat şi restaurat al acesteia şi integrarea în circuitul turistic naţional şi internaţional.
Obiectivul specific al proiectului propus constă în realizarea unor lucrări de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timişoara şi a împrejmuirii acesteia, în vederea integrării în circuitul turistic naţional şi internaţional:
renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timişoara în suprafaţă totală de 1.490 mp;
reabilitare/renovare a obiectivelor conexe: împrejmuire,amenajare curte interioară, alei acces lateral (asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi), asigurarea obiectivului din punct de vedere PSI;
restaurarea criptei şi a pietrelor tombale ale marilor personalităţi care îşi au locul de veci în cripta de sub sanctuarul/transeptul Domului în vederea introducerii acestui obiectiv în turul ghidat;
integrarea în circuitul turistic naţional şi internaţional a obiectivului restaurat prin realizarea de activităţi specifice: pagină web dedicată, tur ghidat, colaborarea cu actorii locali, naţionali, internaţionali, integrarea vizitei la obiectiv în cadrul vizitelor organizate în Timişoara a grupurilor de turişti sau în cadrul diferitelor evenimente de anvergură naţională sau internaţională, consolidarea activităţilor în domeniul cultural.
creşterea numărului de vizitatori ai Domului Catolic cu minim 6% în primul an operaţional de la 19.800 la 20.988;

Obiectiv de patrimoniu restaurat – Domul Catolic „Sfantul Gheorghe”
3 tipuri de construcţii conexe investiţiei de bază, lucrări de amenajare a terenului, protectia mediului, asigurare utilităţi, organizare de şantier (in val. se includ şi cheltuielile diverse şi neprevăzute)
Servicii de informare şi publicitate conf.MIV 2014-2020 realizate în cadrul proiectului (2 anunturi de presă unul la începutul proiectului şi unul la final cu precizarea rezultatelor acestuia, 1 panou temporar, 1 placă permanentă, 100 autocolante pentru echipamentele achiziţionate în cadrul proiectului, 1 jurnal fotografic realizat cu poze de pe parcursul realizării lucrărilor, 500 de brosuri, 1.000 de pliante, 2 roll-up)
Servicii de marketing (1 pagină web dedicată, 2 evenimente de promovare a investiţiei şi rezultatelor)
Digitizarea obiectivului (Dom şi statui)
Servicii de audit (rapoarte trimestriale)
Proiectare si asistenta tehnica (1 DALI cu expertize tehnice şi artistice, 1 PTh+Caiete de sarcini+asistenţă tehnică asigurata, 1 contract îndeplinit de dirigenţie de şantier)

Elaborator DALI : SC BOTESCU M&H ARHITECTI SRL
Elaborator studiu geotehnic și studiu de umiditate: SC CARA SRL
Elaborator documentație topografică: SC GENIDIN SRL
Elaborator expertiză tehnică: SC PROSEB SRL, expert prof.dr.ing. Ianca Sevastean Ioan
Consultanță în pregătirea și implementarea proiectului: SC DAER PROIECT SRL
Elaborator Proiect pentru obținerea Autorizației de Construire: SC UTILITAS CENTRU DE CERCETARE PROIECTARE ÎN DOMENIUL REABILITĂRII PATRIMONIULUI CONSTRUIT SRL / SC PROGIR STRUCTURAL SRL/ SC BALTHAZARH SRL
Elaborator Proiect Tehnic componente artistice: SC DANART IMPORT EXPORT SRL
Elaborator Proiect Tehnic intervenții generale/asistență tehnică: SC UTILITAS CENTRU DE CERCETARE PROIECTARE ÎN DOMENIUL REABILITĂRII PATRIMONIULUI CONSTRUIT SRL / SC PROGIR STRUCTURAL SRL / SC PIEME IMPEX SRL
Asistență tehnică: SC ART HIT SRL
Antreprenor restaurarea componentelor artistice: SC DANART IMPORT EXPORT SRL în calitate de lider al Asocierii SC DANART IMPORT EXPORT SRL – SC DANART RESTAURĂRI SRL – SC CERECS ART SRL, subantreprenor vitralii Horvath A Studio Restaurare Vitralii PFA
Antreprenor intervențiile generale: SC CONSTRUCTIM SA, subantreprenori: instalații electrice SC PIEME IMPEX SRL, instalații termice și sanitare SC HIDROPLUS SRL, intervenții șarpantă lemn SC RUSTIC SRL, restaurare componente metal Horvath A Studio Restaurare Vitralii PFA, restaurare tâmplărie lemn SC DANART IMPORT EXPORT SRL, restaurare/montaj piatră pardoseală si alte lucrări generale SC BG CONTEC SRL;
Antreprenor intervenții generale fațade: SC MIRACOLO VERDE SRL
Furnizor soluție curenți slabi: SC ICCO – Systems SRL
Restaurare mobilier sacristii: SC AMU ART MM SRL
Servicii de dirigentie de șantier: SC TITZUNACO SRL / SC ADAM’S CONSTRUCT SRL
Servicii de Informare și publicitate și de marketing și publicitate: SC HUNTER BUSINESS SRL /SC Electronic Resistance SRL
Servicii de Audit: SC ASO AUDIT SRL
Servicii de digitizare/scanare 3D: SC Electronic Resistance SRL
Servicii SSM: PANDELE TUDOR PFA

De ce a fost nevoie de realizarea acestui proiect?

Episcopia Romano-Catolică din Timișoara s-a confruntat mulți ani cu probleme legate de o serie de elemente degradate ale clădirii sau de derularea evenimentelor în condiții precare. Precizăm faptul că edificiul nu a beneficiat niciodată de o revizuire capitală, intervențiile de conservare și reparațiile făcându-se în timp, destul de des, dar cu fonduri insuficiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.