Dominic Fritz: „Timișoara trebuie să aibă un Trust pentru patrimoniu”

233

„Vrem să înființăm Trustul timișorean pentru patrimoniu cu un buget de start de 10 milioane de euro, din bugetul local. În primii 4 ani vor fi gata 50 de clădiri istorice” spune Dominic Fritz, candidatul Alianței USR PLUS pentru Primăria Timișoara.

Înființarea unui Trust timișorean pentru patrimoniu, cu un fond inițial de 10 milioane de euro, bani alocați de la bugetul local și reabilitarea a 50 de clădiri, se numără printre principalele propuneri, pe care echipa Alianței USR PLUS Timișoara le-a prezentat în conferința de ieri. Acestea vor permite demararea de urgență a lucrărilor de reabilitare la multe dintre imobilele aflate acum în stare avansată de degradare, din cauza nepăsării, incompetenței și viziunii actualei administrații a orașului.

Candidatul Alianței a apreciat că suma de 10 milioane de lei este o sumă minimă și realistă: „Primăria Timișoara tocmai ce a încheiat un contract prin care va plăti către Horticultura în următorii 4 ani, 18.5 milioane de euro, aproape 100 de milioane de lei, pentru a pune panseluțe, gazon și jardiniere în centrul Timișoarei. Din acești bani am putea să reabilităm jumătate din acest patrimoniu de peste 200 de imobile protejate inventariat de Primărie în 2015.

Conferința de presă a avut loc în Piața Traian, un loc cu mai multe semnificații pentru Dominic Fritz: “Este expresia batjocurei și dezinteresului cu care sunt tratate clădirile istorice ale Timișoarei. Sau despre lipsă de respect pentru ce a fost Timișoara, respect pentru timișoreni și respect pentru ce ar putea fi Timișoara”.

Dominic Fritz își amintește că, atunci când a venit în Timișoara, în urmă cu 17 ani, Piața Traian arăta puțin mai bine ca astăzi. “Cea mai nouă linie de atac – bineînțeles neasumată, pentru că curajul nu este punctul lui forte – este să repete obsesiv că există o diferență între timișorenii mai vechi și cei veniți mai de curând. Eu doar pot să observ: când am venit pentru prima oară în Timișoara, acum 17 ani, ca tânăr voluntar la o casă de copii din Freidorf, Piața Traian a arătat cum arată acum. Poate chiar mai bine. Deci domnul Robu, tot ce ați avut de demonstrat despre cât de mult apreciați rădăcinile adevărate ale Timișoarei, despre cât de mult respectați generațiile de timișoreni care au moștenit acest patrimoniu extraordinar, ați demonstrat. Nu ne mai dați lecții despre ce înseamnă să fii timișorean. Nepăsarea și disprețul cu care ați tratat clădirile istorice ale Timișoarei este o crasă lipsă de respect față de sute de ani de tradiție și muncă a timișorenilor. Ați ignorat într-un hal uluitor potențialul acestei moșteniri.”

Candidatul Alianței USR PLUS a apreciat că pentru patrimoniul arhitectural al Timișoarei mandatul lui Nicolae Robu este un eșec și a constatat și că actualul edil nu a învățat nimic de la fostul primar al Sibiului Klaus Iohannis, care a repus Sibiul pe harta culturală a Europei și a reabilitat orașul istoric: “Dacă nu primește idei și sugestii de la cetățeni sau de la noi, măcar de la Klaus Iohannis să ceară îndrumare.”

Dominic Fritz i-a adresat câteva întrebări lui Nicolae Robu: “De ce nu funcționează de 8 ani programul de reabilitare a clădirilor istorice, de ce nu s-a finanțat nicio singură clădire?
De ce nu există niciun birou care să se ocupe de clădiri istorice în Primărie? De ce Piața Libertății, care are 3 laturi și jumătate cu clădiri ce aparțin statului român, arată cum arată, și singura clădire ce s-a reabilitat este una privată?

Propunerile Alianței USR PLUS pentru reabilitarea patrimoniului Timișoarei au fost prezentate, pe rând, atât de Dominic Fritz, cât și de Paula Romocean, candidat pentru Consiliul Local Timișoara și manager al proiectului de reabilitare a Casei cu Atlanți din Piața Libertății.

Planul Alianței USR PLUS pentru renașterea patrimoniului istoric al Timișoarei, care a fost elaborat împreună cu un grup multidisciplinar de specialiști, va avea 4 linii de acțiune: Planificarea coerentă, Parteneriatul activ, Reguli stimulative și Finanțare inteligentă.

1. PLANIFICARE COERENTĂ
Înființarea unui departament de patrimoniu care să formuleze şi coordoneze o bază de date actualizată/registru a clădirilor istorice și proprietarii lor, procedurile de parcurs și planuri de regenerare urbană a cartierelor istorice.

2. PARTENERIAT ACTIV
Primăria trebuie să fie un proprietar exemplar. Mulți nu știu asta: în multe clădiri istorice, Primăria Timișoara deține unu sau mai multe apartamente, dar refuză să participe la fondul reparație primăria va lua inițiativa în zonele prioritare unde are cotă în proprietate. Pentru unele proiecte, Primăria poate deveni chiar entitatea contractantă.
Înființarea unui birou de consultanță tehnică, juridică și financiară pentru asociațiile de proprietari și locatari- în care cooptăm și arhitecți locali.

3. REGULI STIMULATIVE
Dezvoltarea regulamente specifice zonelor istorice, un ghid de design urban obligatoriu pentru investițiile publice în cartierele istorice, regulament de publicitate.

4. FINANȚARE INTELIGENTĂ
Înființarea unui TRUST TIMIȘOREAN PENTRU PATRIMONIU care va avea din start un buget de 10 milioane de euro, din bugetul local.

Pe lângă bani de la bugetul local, va fi obținută finanțare de la bugetul de stat (prin Compania Națională de Investiții și Programul Național de Restaurare), europeană, prin Programul Operațional Regional – 2021 – 2027 – Axa 1 (O regiune atractivă), Axa 2 (O regiune cu orașe smart), Axa 3 (O regiune prietenoasă cu mediul)- și de la bănci de investiții, susținându-i ulterior pe proprietari prin creditul circular.

Paula Romocean, candidat USR PLUS pentru Consiliul Local, a arătat în expunerea sa că echipa Alianței USR PLUS propune o schimbare de paradigmă, prin plasarea focusului pe proprietari și pe problemele actuale ale acestora: „Am fost responsabil pentru un imobil monument istoric (Casa cu Atlanți) pentru mai bine de 14 ani și în ultimii doi ani m-am dedicat aproape exclusiv reabilitării sale. Am înțeles cât de dificil și costisitor este să întreții un astfel de imobil, care sunt obstacolele care trebuie depășite pentru a obtine Autorizația de construcție, dar și provocările întâlnite pe parcursul unei reabilitări. Procesul de obținere a avizelor și autorizației de construcție este mai dificil și anevoios decât în cazul reabilitării unei clădiri obișnuite”, a explicat Paula Romocean.

„Timișoara poate deveni un magnet de istorie europeană din nou, poate deveni o bijuterie din nou, poate să devină mândria României din nou”, a încheiat Dominic Fritz, candidatul USR PLUS la Primăria Timișoara, expunerea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.