Dominic Fritz: „În Timișoara dăm de patru ori mai mulți bani pentru Poliția Locală decât la Oradea”

121

Candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Timișoara consideră că este necesară o dezbatere la nivel național despre atribuțiile și structura Poliției Locale și de o resetare imediată a acestei insituții, mai alesîn Timișoara.

Într-o luare de poziție pe marginea declarațiilor recente ale ministrului de Interne Marcel Vela referitoare la discrepanțele foarte mari existente între nivelul salarial al unor angajați din Poliția Locală față de angajați ai aceleiași instituții de la nivel național, Dominic Fritz scrie, într-o postare pe contul său de Facebook, că:

“Marcel Vela are dreptate (în cazul ăsta), dincolo de cifra prezentată. (…) Suprapunerea responsabilităților între poliția națională (inclusiv cea rutieră) și cea locală duce la haos și ineficiență. Grila salarială disparată este doar unul dintre simptomele unui sistem depășit.”

Fritz apreciază nu crede că este deloc întâmplător faptul că ministrul de Interne a oferit Timișoara drept exemplu negativ, în condițiile în care aici administrația locală tergiversează de șase ani organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al Poliției Locale, preferând perpetuarea interimatului actualului ocupant, care devine astfel dependent politic și mult mai ușor de controlat: „De șase ani nu s-a făcut un concurs pentru conducerea Poliției Locale, deci avem un director veșnic interimar, dependent politic”, notează Dominic Fritz, care continuă:

„M-am uitat un pic pe bugetele orașelor de anul trecut. În 2019, timișorenii au dat aproape 33 milioane de lei pentru Poliția Locală, din care peste 30 milioane pentru salarii, sporuri, vouchere de vacanță, norme de hrană… Asta înseamnă cca. 100 lei per cap de locuitor anual. Orădenii cheltuiesc 25 lei per cap de locuitor pentru poliția lor. Deci în Timișoara dăm de 4 ori mai mulți bani pentru Poliția Locală decât la Oradea. De 4 ori mai mulți! Rezultatul este că avem un oraș de 4 ori mai sigur? Sau problema era că avem un oraș de 4 ori mai periculos? Zău că nu înțeleg!”, scrie Dominic Samuel Fritz în postarea sa.

Dominic Fritz precizează și că susține o reformă a poliției locale la nivel național, dar și o resetare a acestei instituții la nivel de Timișoara:

“Voi face un concurs de conducere ca lumea, voi pune accent pe prezența în cartiere, voi eficientiza serviciile de pază prin tehnologie. Doar dacă vom opri mentalitatea de auto-servire din umflatele instituții locale, vom putea crește cu adevărat siguranța timișorenilor.”, consemnează acesta, adăugând și că “Pentru că mai mulți au întrebat: desființarea Poliției Locale ar funcționa, din punctul meu de vedere, doar ca un proiect național, prin restructurarea serviciilor de ordine publică. Nu cred că este fezabil sau isteț ca o astfel de decizie să fie luată izolat la nivel local.”

LĂSAȚI UN MESAJ