Dominic Fritz: „Avem nevoie de o viziune proaspătă pentru sistemul de transport metropolitan”

78

Cum sunt văzute tramvaiele în epoca automobilului

De o lungă perioadă de timp este un adevăr ce nu mai poate nimeni să-l contrazică faptul că transportul în comun în urbe nu merge deloc bine așa cum ar merita locuitorii. Se fac eforturi, se mai corectează câte ceva dar niciodată nu este suficient. Spirala de descreștere parcă nu poate fi oprită. Sigur că cei din conducerea municipalității au alte păreri. În opinia lor totul este minunat.
Divergențele de opinii sunt inevitabile făcând deliciul celor ce călătoresc zilnic cu mijloacele STPT.
Membrii USR iau din nou poziție despre acest transport local fierbinte.

„Timișorenii sunt informați, printr-un nou sondaj autolaudativ pe pagina de Facebook a domnului primar, că transportul în comun e „din ce în ce mai bun”. Ca argument, domnul Robu ne prezintă creșterea spectaculoasă a numărului tramvaielor de pe liniile 1 și 2, respectiv de la patru la cinci. Ca în multe alte cazuri, domnul Robu se laudă cu ameliorarea unei probleme create de el însuși. (Similar, anul trecut am fost anunțați cu mândrie că, după luni întregi fără salubrizare, administrația lui a semnat un contract cu o firmă de curățenie).

Pentru orice timișorean care nu umblă în Mercedes cu șofer plătit din bani publici, adică pentru copii și seniori și mulți dintre noi, cei care chiar folosim transportul în comun, afirmația că situația ar fi «din ce în ce mai bună» este o batjocură greu de suportat.
Aș vrea să am un ton mai puțin tăios, dar pur și simplu refuz, împreună cu mulți alți timișoreni, să mi se mai spună că negrul e alb. Pentru că nu vom putea rezolva problema dacă nu recunoaștem că o avem. Iar problema este incompetența calculată din administrația actuală (competența ar amenința poziția de putere a unora); problema este neglijarea intenționată a sistemului de transport în comun (pentru că «trăim în epoca automobilului»).

Avem nevoie de prioritizarea acestui tip de transport, avem nevoie de o viziune proaspătă pentru un sistem de transport în zona metropolitană, avem nevoie de investiții și atragerea mai multor fonduri europene (primele tramvaie noi din fonduri europene vor apărea la anul, pentru că ani de zile s-a dormit), avem nevoie de depolitizare și transparentizare radicală la STPT (fapt divers: «Gradul de realizare a obiectivelor de performanță» a conducerii STPT în 2018 – evaluat de Consiliul de Administrație politizat – a fost, atenție, de 133,49%!)”, a declarat Dominic Samuel Fritz, candidat USR la Primăria Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ