Doina Ruști se întâlnește cu cititorii ei din Timișoara

53

Joi, 17 noiembrie, Doina Ruști se va afla la Librăria Cărturești Operei, din Timișoara, pentru o întâlnire cu cititorii. Nu este o lansare, ci o întâlnire cu prietenii cărților sale: autografe, fotografii și câteva vorbe într-o manieră colocvială. Plus o poveste inedită, în ton cu cea mai recentă cartea a sa „Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot” (LITERA, 2022).

Printre invitații speciali se numără Elena Crașovan, lector dr. la Facultatea de Litere a Universității de Vest, și Anca Eftenie.

Evenimentul începe la ora 18.30 și ține o oră. Fiecare ajunge când ajunge și poate să plece când vrea.

Pe parcursul zilelor de 17 și 18 noiembrie, Doina Ruști va avea mai multe evenimente, la Facultatea de Litere, la Colegiul Bănățean și la Liceul „N. Lenau”.

„Bucureștiul fanariot e o urbe, care se leagănă zi și noapte în ritmul moleșitor al manelelor, cufundată în fumul ciubucelor, în superstiții, zvonuri și magice arome orientale, și care se lasă asaltată în răstimpuri de frenezii endemice și fără obiect, de tristeți grele și de melancolii fără nume.

Dacă ar fi atât și tot ar fi de-ajuns.

Dar povestirile pe care ni le spune Doina Ruști, despre iubiri imposibile, sprijinite pe documente și scrise cu talentu-i binecunoscut, ridică perdeaua de pe o lume cu obiceiuri, relații private nemiloase, comportamente surprinzătoare și habitudini stranii.”

Eugen NEGRICI

Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot

Cartea conține 47 de povestiri fanariote despre amoruri și pasiuni bizare: întâmplări adevărate, fapte istorice, un imaginar românesc și o formulă epică marca Doina Ruști. Plus ilustrații de epocă. Fiecare povestire oferă și un model de ficțiune literară.

„După nopți nedormite, după vise sinistre, după ce își făcuse planul să-l răpească din mânăstire, acest artist plastograf, ticluitor de înscrisuri, aventurier, un sensibil efeminat și așa mai departe, acest Pantelimon cu pantofiori roz, înveșmântat în mătase, a coborât din trăsură la Mînăstirea Antim, unde a locuit un an încheiat.”

(Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot)

„Bucurestiul fanariot e zugravit cu toate uneltele unei proze de o respiratie larga, cu intrigi, mișmașuri, scene de masă, dar mai ales cu o știință, destul de rar întâlnită azi, a portretizarii, de la simple crochiuri până la tabloul amplu în care simți cum foșnesc, parcă, detaliile mătăsoase ale picturii bizantine.„

Ioan GROȘAN

DOINA RUŞTI, prozatoare de referință, cu certă contribuție atât în neogotic, cât și în în realismul psihologic, apreciată pentru originalitate și erudiție epică, a scris romane puternice, cu miză social, ca Fantoma din moară, Lizoanca, Logodnica etc. În alt registru tematic urmează trilogia fanariotă, (Homeric, Mâța Vinerii, și Manuscrisul fanariot) și recentul său roman Paturi oculte (2020), o parabolă a pandemiei.

Traduse în 15 limbi, inclusiv în chineză, scrierile sale s-au bucurat de exegeze și de recenzii laudative, multe în publicații internaționale. Printre altele, a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România/2008 și Premiul „Ion Creangă”, al Academiei Române/2009.

Doina Ruști coordonează colecția Biblioteca de Proză Contemporană a Editurii Litera, este scenaristă și ține cursuri de scriere creativă la Universitatea din București.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ