Doi militari români au fost uciși în Afganistan

4830

Doi militari români și-au pierdut viața și un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, 7 mai, ora 10,45, în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a polițiștilor afgani.

În urma incidentului, celor trei militari de la forțele pentru operații speciale, care au fost răniți, li s-a acordat primul ajutor la fața locului și au fost transportați imediat la spitalul militar cel mai apropiat.
afganistan 07052016Din nefericire, plutonierul Dumitrescu Iulian și sergentul Vizireanu Adrian nu au supraviețuit, iar starea militarului rănit este stabilă și urmează să fie transferat la un spital din Germania.

Familiile victimelor au fost anunțate, iar incidentul este anchetat de o comisie militară.

Cei doi militari căzuți la datorie vor fi avansați la gradul de sublocotenent post-mortem.

ACTUALIZARE. Comandantul detașamentului românesc de forțe pentru operații speciale din Afganistan a transmis, în dimineața zilei de 8 mai, primele constatări ale comisiei care cercetează cauza morții a doi militari români și rănirea altuia în Afganistan.

Militarii români îi instruiau, într-o bază de pregătire din apropierea localității Kandahar, pe polițiștii afgani, când s-a deschis focul asupra lor de către persoane purtând uniforma forțelor de securitate afgane.
Militarii români au acționat conform procedurilor din teatrul de operații: au ripostat cu foc, ucigându-i pe agresori și au asigurat zona.

În schimbul de focuri, care a durat 3-4 minute, trei militari români au fost răniți.
După primirea primului ajutor, răniții au fost evacuați la cel mai apropiat spital.
Din nefericite, doi dintre ei au decedat.

Al treilea militar a fost evacuat, pe 8 mai, de la ora 10,30, la un spital militar american din Germania și se află în stare stabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ