Doi bănățeni au încercat să ”fenteze” fondurile europene!

361

Doi cărășeni au fost trimiși în judecată pentru fraudarea de fonduri europene. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timişoara au stabilit că aceștia au intrat în posesia a 20.000 de lei pe baza unor documente și declarații false.

Este vorba de doi bărbați: CIULIN ION, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de: folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată și fals în declarații în formă continuată și CIULIN GHEORGHE ION, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene și uz de fals.

Conform procurorilor, în cursul anului 2011, inculpatul Ciulin Ion a înființat o exploatație agricolă pe baza unui formular de mișcare ce atesta în mod nereal cumpărarea unui număr de 320 de ovine. În acest context, inculpatul Ciulin Gheorghe Ion a solicitat, în numele inculpatului Ciulin Ion, primăriei comunei Grădinari, concesionarea unei suprafețe de pășune, deși nu deținea niciun animal.

„Ulterior, între primăria comunei Grădinari și inculpatul Ciulin Ion a fost încheiat un contract de concesiune pentru 25 ha pășune, situată pe raza localității Greoni, suprafața concesionată fiind redusă la suprafața de 22,30 ha.

În baza acestui contract de concesiune, la datele de 16 mai 2012 respectiv 13 iulie 2012, inculpatul Ciulin Ion a depus la A.P.I.A. – Centrul Local Oravița două cereri unice de plată aferente campaniei din anul 2012, prima pentru suprafața de 25 ha pășune și a doua, rectificativă, pentru suprafața de 22,30 ha pășune.

În ambele situații, în cadrul declarațiilor de eligibilitate/conformitate, inculpatul Ciulin Ion a declarat în fals, pe proprie răspundere, faptul că pentru pajiștile contractate de la Consiliul Local Grădinari a solicitat drept de utilizare în baza ovinelor pe care le deținea deși, așa cum am arătat mai sus, la momentul încheierii contractului de concesiune și la momentul formulării cererilor către A.P.I.A. inculpatul nu deținea niciun animal.

Urmare a acestor demersuri, inculpatul Ciulin Ion a primit de la A.P.I.A. suma de 19.999,9 lei (suma de 7.808,01 lei provine din Fondul European de Garantare Agricolă, suma de 9.928,20 lei provine din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și suma de 2.262,98 lei provine din bugetul național)”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauza penală solicitând obligarea inculpaților la plata sumei de 14.039 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale, prevăzute de legislația în vigoare.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Caraș Severin, cei doi inculpați fiind judecați în stare de libertate.

Sursa: Reper 24h

LĂSAȚI UN MESAJ