Dispariția celui care s-a îngrijit de sufletele săracilor și ale suferinzilor îndoliază Timișoara

4057

Părintele salvatorian Pater Berno Rupp, cel care a făcut eforturi, vreme de mai bine de 25 de ani, pentru a se îngriji de sufletele celor aflați în nevoie, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut pe pagina Federației Caritas din Timișoara.

,,Trecerea în eternitate a părintelui salvatorian Pater Berno Rupp a îndurerat profund Federația Caritas împreună cu toți colaboratorii acesteia. 

Pater Berno SDS este și va rămâne pentru noi toți un exemplu de implicare socială, de ajutorare și sprijin necondiționat a tuturor celor nevoiași din dieceza noastra.”, au transmis cei din Federația Caritas.

Pater Berno Rupp a fost cel care a făcut tot posibilul pentru atragerea de fonduri din străinătate pentru realizarea Azilului de noapte pentru persoane fără adăpost, situat pe strada Constantin Brâncoveanu.

În ajunul Crăciunului `93, Pater Berno s-a gândit la copiii pe care îi văzuse de mai multă vreme că îşi duc zilele în jurul Mănăstirii Salvatoriene Catolice din Timișoara (zona Bălcescu), având drept locuinţă canalul stradal din apropiere. În noaptea sfântă a Naşterii Mântuitorului, el le-a împărţit acestor copii cadouri şi dulciuri şi a cântat cu ei cântece de Crăciun. A doua zi i-a chemat la masă în mănăstire, iar în zilele următoare copiilor li s-a dat voie să facă baie şi să-şi spele şi hainele aici. Cu timpul numărul lor a crescut până la aproape 50. Pater Berno, care a călătorit mult în perioada aceasta în străinătate, nu uita, în predicile sale, să vorbească despre copiii străzii din Timişoara, despre nevoile lor. Cuvintele lui i-au sensibilizat pe germani şi pe italienii din Tirolul de sud. Aceştia au început o acţiune de strângere de fonduri şi în 1998, printr-o firmă privată, au donat Federaţiei catolice „Caritas” din Timişoara suma de 220 000 de mărci germane. Cu aceşti bani, federaţia a cumpărat o casă în ruină de pe strada Brâncoveanu şi materiale de construcţie, iar apoi a tocmit o echipă de meşteri zidari care practic au reconstruit-o, amenajând-o ca azil. Casa se deschide în regim de azil după ora 19.00, când locatarii ei primesc mai întâi cina, apoi la ora 21.00 merg la culcare. Trezirea, dimineaţa, este la ora 7.00 şi până la 8.30 copiii şi vârstnicii iau micul dejun şi fac curăţenie în camerele în care au dormit, apoi ies din nou în stradă.

Părintele salvatorian trecut în neființă a mai sprijinit și construirea fermei ,,Pater Paulus” din Bacova, județul Timiș, care a luat fiinţă în 2003 pe terenul fostului CAP din localitate, cu o suprafaţă agricolă de 100 ha. Acolo, oamenii fără adăpost și-au format o comunitate unde își duc traiul de zi cu zi, implicându-se în activități agricole și având asigurate cazarea și mesele zilnice.

Vestea morții părintelui a fost primită cu mare tristețe și de către directorul Direcției de Asistență Socială Timișoara.

,,Cu mare tristețe în suflet am primit vestea fulgeratoare a dispariției părintelui Pater Berno! Orașul Timișoara va fi mai sărac pierzandu-l pe cel ce de mai bine de 25 de ani s-a îngrijit de săracii orașului, de suferinzi și flămânzi și mai ales de persoanele fără adăpost. Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara este îndurerată de mara dispariție și suntem siguri că va veghea de sus din ceruri și pe mai departe activitățile sociale ale Diacezei.”, a transmis Rodica Cojan, directorul general de la Direcția de Asistență Socială Timișoara, precum  și colectivul direcției, care prezintă sincere condoleanțe !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.