Directorul unei școli din vest, judecat pentru corupție. Cum ”rezolva” notele și absențele elevilor

1564

Fostul director al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna din Oradea, Răzvan Vonea, a fost încarcerat, joi, după ce a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie.

Vonea, la ora condamnării profesor de economie la Colegiul Economic Partenie Cosma, a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la 3 ani şi 6 luni de detenţie, în aceeaşi cauză magistraţii Curţii de Apel dispunând condamnarea la câte 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei a două cadre de la Universitatea Oradea, Oana Secară şi Verghelia Tiurbe.

Soluţia Curţii de Apel Oradea este definitivă.

Răzvan Vonea a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pe 16 ianuarie 2016, acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată, procurorii susţinând că acesta  „rezolva” contra cost de la absenţe, note, examene la liceu şi la Universitate până la promovarea unor examene în grade didactice.

Potrivit rechizitoriului înaintat în faţa instanţei, la solicitarea Ramonei Bacter, fosta juristă şefă a Inspectoratului Şcolar şi apoi a Universităţii, profesorul ar fi intervenit pentru promovarea unui elev de la Şaguna şi chiar pentru sora acesteia, Teodora Hanciu, studentă în anul III la Ştiinţe Economice, la un examen cu lectorul Corneliu Benţe, fost coleg cu Vonea.

Totodată, procurorii i-au imputat că, în perioada cât a condus Colegiul Tehnic Andrei Şaguna, Vonea obişnuia să-i ajute pe chiulangii, căutându-i pe ei ori pe părinţi pentru a le oferi subiectele pentru teze, negociind cu aceştia chiar şi ce note să le treacă în catalog. Aşa a făcut, de pildă, în cazul lui Vasile Cioran, elev în clasa XII B, care „uitase” să predea un referat şi a apelat la el la sfârşitul anului şcolar ca să nu rămână cu media neîncheiată:

Cioran: Nu mă puteţi încheia şi vi le trimit peste juma’ de oră?

Vonea: Să te închei? Noa, da’ ce notă să-ţi dau că te închei?

Cioran: Daţi-mi cât o fi, dom’ profesor, numa’ nu mă lăsaţi neîncheiat. Serios acuma! 7, 8, cât vreţi dumneavoastră, 6…”

Citeste mai mult pe adevarul.ro
foto – adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ