Dincolo de calea ferată

496

Pelicula „Dincolo de calea ferată” a avut premiera timișoreana la proaspăt inauguratul Cinema City din noul mall din calea Șagului. În prezența actriței din rolul principal, Ada Condeescu și a regizorului Cătălin Mitulescu o mână de cinefili au urmărit un film de dragoste. Cu unele tușe de comedie cât să mai destindă puțin atmosfera destul de apăsătoare dintre cei doi protagoniști.

Tema este veche de când lumea. Bărbatul este plecat departe. În cazul nostru Radu muncește să adune câte ceva bani în Italia, ca multe alte mii și mii de români. Iubita îl așteaptă acasă cu copilul lor. La întoarcere se dovedește că s-a ivit un clivaj în relația lor. A apărut o umbra de îndoială apăsătoare între ei. Monica rămasă acasă ca o Penelopă mai puțin răbdătoare, a găsit alinarea cu altcineva. Sau doar așa lasă de înțeles. Într-o noapte lungă cât aproape tot filmul, cei doi încearcă alternativ să se apropie și să se îndepărteze unul de altul.

Încet și cu multe ezitări luptă să astupe prăpastia dintre ei. Până aici ar părea o poveste banală. Aici apare măiestria regizorului, ce plasează noaptea de apropiere dintre foștii iubiți pe fundalul unei nunți de mahala. Cu tot ce e specific, de la lăutarii reali până la cei ad-hoc, cameramanul ce filmează tot ce mișcă. Nu poate lipsi nici o bătaie în toată regula între șmecherii de cartier.

Un film românesc ce sta sub semnul normalității. Nu se înjura în film, nu se scoate în evidență sordidul doar așa, ca să fie.

Calea ferată desparte metaforic casa celor doi de restul cartierului, dar în același timp este factorul de unire a diverselor secvențe din epica scenariului. Trenuri trec cu mare viteza pe lângă Radu și Monica și dau un ritm sacadat idilei ce ba se rupe, ba se reia.

De fapt micuța casă si linia de tren sunt alte două personaje principale în istorisire.
„Din proiecţiile pe care le-am avut până acum, oamenii au fost încântaţi. E un film care trezeşte emoţii, te pune pe gânduri. Dar te şi distrezi. Am încercat să las lucrurile să aibă umorul lor, să aibă farmecul lor. E un film relaxant”, a mărturisit Cătălin Mitulescu, la cinematograful de la Shopping City.

Ada Condeescu „ A fost destul de greu de intrat în pielea personajului. Eu personal nu sunt mama , nu sunt soție și nu am datele unei Penelope”.

De remarcat Alexandru Potocean în rolul lui Radu, ce reușește să traseze linii fine în jocul plin de tact reținut și mult calm în lumea agitata din jur. Dialogurile puține și mai mult sugerate nu împiedică comunicarea dintre cei doi parteneri.

Finalul este lăsat la imaginația spectatorului. Povestea se încheie rotund unde a și început , pe malul unui lac italian. Ar putea fi un happy end. Sau doar aşa pare?!

LĂSAȚI UN MESAJ