Din iunie, Big Brother te va urmări, peste tot, în Timișoara! Vezi ce spun experții în drept despre legalitatea măsurii

3375

Peste aproximativ două luni, mai precis la începutul lui iunie, Timisoara va deveni un oraș mult mai sigur și mai „comod” pentru cei aproape 400 de mii de locuitori ai săi.

La acea dată, sistemul de management al traficului, finanțat din fonduri europene cu peste 4 milioane de euro, la care se va mai adăuga încă vreun milion si jumătate de euro din banii timișorenilor, va deveni operațional. Asigurările vin din partea viceprimarului Timisoarei, Dan Diaconu, care ne-a declarat că întreaga operațiune decurge conform graficului prevăzut în relația cu finanțatorii externi.

„Începând cu luna Iunie, traficul rutier va deveni mult mai prietenos cu șoferii, întrucât sistemul de management al traficului va regla practic semaforizarea în toate intersectiile importante din oraș. Acest fapt înseamnă că semafoarele vor fi sincronizate în asemenea manieră, încât fluidizarea circulației va fi mult mai bună decât este în momentul de față”, a precizat Diaconu. El susține că, grație noului sistem de management al traficului, șoferii vor pierde cu 25% mai puțin timp în aglomerația din oraș!

Pe de altă parte, viceprimarul Timișoarei susține că prin montarea a circa 250 de camere video, aproape întregul oraș va fi monitorizat și va deveni astfel infinit mai sigur în comparație cu situația de astazi.

„Ştiu că unii vor spune că e vorba de o supraveghere de tip Big Brother, dar nu va fi vorba de chestiuni care să afecteze intimitatea locuitorilor. E vorba doar de faptul că aceste camere video vor putea fi folosite de poliție pentru a descoperi, acolo unde este cazul, diversele forme de încălcare a legii, cum ar fi agresiuni, vandalizarea unor spații publice sau de alte fapte nocive pentru securitatea timișorenilor”, a dat asigurări Dan Diaconu.

Pe de altă parte, sunt voci din societatea civilă care susțin că montarea unui număr atât de mare de camere video va afecta intimitatea oamenilor obișnuiți.

Un avocat cunoscut din Timisoara, Florin Kovacs, ne-a precizat că, dacă în ceea ce priveste siguranța publică, impunerea acestui sistem de supraveghere video va fi un pas înainte, acesta ar putea afecta însă anumite drepturi și libertăți civile, prin expunerea oricărei persoane unei monitorizări impuse automat. Avocatul a concluzionat pentru Banatul Azi, că „deși asemenea practici de monitorizare video se regăsesc în zilele noastre în mai toate marile orașe ale Europei, ele pot fi contestate în instanță de cetățenii simpli care se pot simți lezați de răpirea dreptului la intimitate în mediul public”!

5 COMENTARII

  1. CEI cu intimitatea personala in locurile publice,sa ne explice celor care nu intelegem in ce consta aceasta , ce deranjeaza si pe cine,homosexuali,nu se pot scarpina in cur,nu pot sa dea cu muci de pamint,nu ridica cacatul de la cainele cel plmba???????????????Multi prosti are domnul in gradina lui.cind intradevar se face ceva bun si in Timisoara,se gasesc dobitoci care nu sint de acord.

  2. Este destul ca in fiecare loc public prevazut cu camere sa existe o notificare prin care se aduce la cunostinta trecatorilor ca aceasta inregistreaza si o face in scopul asigurarii securitatii lui si problema este rezolvata.

  3. Nu sunt timisorean , dar mi se pare o idee buna instalarea camerelor video . In fond de ce sa-ti fie frica ? Inainte de 1989 era multa lume siderata de teama Securitatii . Dupa 1989 aveam sa descoperim ca fiecare tara are servicii de securitate , unele tari , chiar mai multe . In marea majoritate a magazinelor , incepand cu micile buticuri exista camere video , una sau mai multe . Daca acelea nu ne deranjeaza , de ce ne-ar deranja camerele video din zona traficului ?. N-am dat cu ciomagul , am pus o intrebare corecta , cred eu . Sau trebuie aplicata maxima ,, nici o fapta buna nu trebuie sa ramana nepedepsita „

LĂSAȚI UN MESAJ