Din ciclul hai să mai discutăm despre regionalizare. Se întâmplă la Timișoara, în an electoral…

301

Se adeverește că premierul Cioloș avea dreptate, nu demult, întrebat de mass-media timișoreană ce facem cu regionalizarea, când spunea că guvernul condus de domnia – ca și celelalt guverne de altfel – sa nu se implică, lăsând rezolvarea în terenul politicienilor.

Întâlnirea din cursul zilei, dintre autorități locale și județene din Arad, Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin, desfășurată la Timișoara, pe tema regionalizării, s-a încheiat din nou fără nici un rezultat palpabil. Vorba liberalului Viorel Coifan, fost președinte al Consiliului Județean Timiș: ”polonezii au făcut regionalizarea într-un an și jumătate iar noi discutăm pe tema asta de 20 de ani!”.dezcentralizare_02
După două ore de discuții participanții au ajuns la concluzia că deși se vorbește despre regionalizare din patru-n patru ani, de fiecare dată în an electoral, lucrurile din țara noastră merg în sens invers. Adică, în loc să ne descentralizăm, după modelul Uniunii Europene din care facem și noi parte, la noi totul se centralizează în ritm accelerat, lucru ilustrat cel mai bine de primarul Aradului, Gheorghe Falcă: ”în 20 de ani guvernele au lucrat prin centralizare. Noi, administrațiile locale, suntem de vină că am acceptat acest lucru și azi nu mai avem voce” apreciază Falcă.
Au fost și participanți care au sperat că politicienii își vor însuși descentralizarea ca principal subiect de campanie dar concluzia vine din partea reputatului analist economic, Nicolae Țăran: ”Subiectul descentralizării în România este un subiect periculos! Soluțiile ar fi, în opinia mea, doar trei: mai puține comune, un program antisărăcie și desființarea DNA – care să fie înlocuit cu un sistem mai simplu!”
Și totuși, la finalul întâlnirii nimeni din cei prezenți nu și-a pus problema că după ce s-a mai bifat o discuție fără rezultat pe tema regionalizării, cum rămâne? Ne vedem, tot aici, peste patru ani?

LĂSAȚI UN MESAJ