DIICOT își suspendă activitatea în semn de protest față de Ordonanța de modificare a legilor justiției

102

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a decis ca, începând de marți, 26 februarie, să își suspende activitatea până pe 8 martie, în semn de protest față de ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției, adoptată săptămâna trecută de Guvern, a anunțat instituția printr-un comunicat de presă.

Activitatea DIICOT va fi întreruptă în toată țara.

“Adunarea Generală a procurorilor D.I.I.C.O.T, cu majoritate de voturi a luat în discuţie următoarele modalităţi de protest graduale până la abrogarea dispoziţiilor mai sus criticate şi a hotărât: suspendarea activităţii între orele 08-12 în fiecare zi, în intervalul 02.-08.03.2019. In acest interval de timp vor fi soluţionate doar urgenţele, respectiv cauzele cu arestaţi sau alte situaţii operative ce nu suporta amânare; publicarea formelor de protest pe site-ul D.I.I.C.O.T”, anunţă DIICOT.

Procurorii DIICOT protestează față de modalitatea în care puterea executivă, în calitate de legiuitor delegat, a înțeles să adopte a patra modificare legislativă într-un interval de 6 luni, prin ordonanță de urgență, a ”legilor justiției”, acte normative organice de a căror claritate și predictibilitate depinde însăși normala funcționare a sistemului judiciar.

”Aceste serii de modificări substanțiale inițiate în decursul a câtorva luni sunt de natura să afecteze grav atât activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Ministerului Public, cât și buna funcționare și stabilitatea sistemului de justiție în ansamblu, cu consecințe asupra modului de înfăptuire a actului de justiție”, își motivează protestul DIICOT.

Alături de procurorii DIICOT, și judecătorii din mai multe Parchete și Tribunale din țară, inclusiv de la Timișoara, au anunțat că își suspendă activitatea în următoarele zile.

LĂSAȚI UN MESAJ