Dezbatere publică transformată în prezentare şi scandal

114

Dezbaterea publică organizată de Primăria Timişoara a fost mai mult o prezentare a proiectului de buget pe anul 2016 şi mai puţin un dialog deschis între cetăţeni şi autorităţi. Nu au lipsit nici scânteile!

Prima jumătate de oră şi-a alocat-o primarul propriului discurs. A prezentat proiecţia bugetară, un element important dacă luăm în calcul faptul că proiectul de împărţire a banilor a fost făcut public, deci accesibil timişorenilor, cu doar o zi înainte de dezbatere.

Conilierii locali prezenţi la dezbatere au cerut amânarea acesteia pe motiv că nu au avut timp, nici ei, nici cetăţenii, să analizeze proiectul bugetului pe anul 2016. Nu a durat mult până la scandal. Primarul Nicolae Robu s-a contrat tip de 10 minute cu alesul local Bogdan Herzog.

„Cerem să ne redevem luni pentru că nu am avut timp să analizăm bugetul”, i-a cerut Herzog primarului.

„Suntem într-o şedinţă publică, unde normele de conduită, de bună purtare, se aplică şi se pare că nu le-aţi învăţat”, a răspuns Robu.

„Ne trebuie timp pentru că nu am avut când să analizăm bugetul. Da-ţi-le oamenilor timp să analizeze proiectul!”, a insistat consilierul local.

„Dumneavoastră boicotaţi Timişoara, proiectele Timişoarei şi acum dezbaterea publică”, a răbufnit primarul.

După ceartă, a urmat alt sfert de oră în care directorul Direcţiei Economice a făcut propria prezentare a bugetului.

Astfel, după prima oră, din cele două alocate dezbaterii cu cetăţenii, a venit şi rândul timişorenilor să pună întrebări.

Un timişorean a dorit să ştie cum se va rezolva problema parcărilor din zonele rezidenţiale şi cum pot autorităţile ajuta proprietarii de imobile istorice să îşi reabiliteze faţadele.

Cum e an electoral, Nicolae Robu nu a făcut altceva decât să îi promită omului că lucrurile se vor rezolva.

O altă doamnă a dorit să ştie cum ar putea obţine o locuinţă socială. Primarul i-a răspuns pe un ton impunător că „aici se dezbate bugetul nu cereri sociale”.

La dezbaterea publică organizată la Primăria Timişoara pe tema bugetului de anul acesta au venit sub 20 de persoane. Interesul a fost mai mare pentru consilierii locali, fiind prezenţi 10 aleşi locali. Nu au lipsit nici şefii de direcţii din primărie sau funcţionarii publici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.