Dezastrul iminent bate la ușă! Sistemul sanitar bolnav trimite medicii în străinătate şi lasă spitalele goale! Cum stau lucrurile în Banat

2530

Sistemul sanitar din România este unul bolnav. O afirmaţie pe care nimeni nu poate să o contrazică dacă a petrecut doar puţin timp într-un spital din ţară. Lipsa de investiţii în clădiri, lipsa aparaturii modern, lipsa medicamentelor, personalul insufficient şi salariile mult pre amici au făcut ca zeci de mii de medici specializaţi în România să ia drumul străinătăţii. Staisticile arată că în ultimii zece ani zeci de mii de mediciau părăsit ţara pentru a munci în Franţa, Germania, Austria, Marea Britanie sau Belgia. Ceea ce, la noi în ţară, se traduce prin lipsă de personal de specializate pentru a a sigura sănătatea pentru toată populaţia.

Statistici: de ce pleacă medicii şi câţi mai avem

Ultimele statistici arată un sistem de spnptate românesc foarte sărac. Deşi universităţile de medicină de stat din România sunt pline ochi şi sunt cotate, dacă vorbimm despe educaţie, cu standard înalte. Astfel, statul cheltuie apropximativ 30.000 de lei pentru a pregăti un medic timp de şase ani, şi încă 21.000 de lei pentru pecializarea acestuia; în total 50.00 de lei pentru un singur student/resident. Dacă ne uităm la ultima statistică, care arată că între 2007 şi 2017 au părăsit ţara peste 40.000 de medici. Aşa că, statul român a pierdut până acum nu doar specialişti, ci şi mulţi bani. Mai exact, pentru şcolarizarea salvatorilor de vieţi, din bugetul de stat s-au pierdut apoape 2 miliarde de lei în ultimii zece ani.

ROBOT OPERATIE SPITALUL JUDEȚEAN (1)

Problmea apare la angajare! Medicii tineri intră într-un sistem învechit, plin de probleme şi lipsuri. Aşa că mulţi aleg să plece din ţară şi să muncească în condiții decente în modernele spitale ale Occidentului. Totul se traduce în lipsă de personal în spitalele din ţara noastră.

Cifrele Institutului Naţional de Statistică arată că în unităţile spitaliceşti din România mai muncesc 57.000 de medici. Asta înseamnă că unui medic român îi revin nu mai puţin de 345 de pacienţi. Este foarte mult dacă facem şi o comparaţie cu ţări precum Franţa, Marea Britanie, Germania sau Elveţia.

„În ţările la care noi ţinem, respectiv Germania, Franţa, unui medic îi revin 100 de pacienţi. Suntem clar în urma lor. Problema în România e alta. Şi anume faptul că aceşti peste 50.000 de medici sunt concentraţi în marile centre universitare. Doar în Capitală avem 14.000 de doctori.Restul până la 25.000 profesează în celelalte oraşe universitare mari, respectiv Iaşi, Timişoara, Craiova, Constanţa. Cei care rămân sunt medicii care asigură serviciile medicale în restul judeţelor. O bună parte din România rămâne neacoperită”, a explicat, medicul Gheorghe Borcean, de la Colegiul Medicilor din România.

OPERATII ANGIOGRAF SPITALUL JUDETEAN.Still035

Cei peste 57.000 de medici prinşi în statistica INS îşi desfăşoară activitatea în peste 60.000 de unităţi sanitare, 49.000 situate în mediul urban şi doar 11.000 localizate în mediul rural, asta cu toate că aproape jumătate din populaţia României locuieşte în sate şi în comune. Pe lângă aceşti 57.000 de medici, o parte din ei, medici de familie, mai vorbim şi despre 16.000 de medici dentişti şi peste 17.000 de farmacişti.

Lipsurile sistemului afectează foarte grav mediul rural. Pentru că oricum salariile sunt mici, medicii de familie s-au îndreptat spre marile oraşe şi refuză să practice medicina la sat.

O situaţia cu adevărat gravă se află în vest, în Caraş-Severin. În 11 localitaţi din mediul rural nu există niciun medic de familie, iar alte 11 au un număr insuficient de medici, raportat la populaţia din zona respectivă. În total, în județ ar mai fi nevoie de 35 de medici de familie.

resita spital judetean cs

Locuitorii din Goruia, spre exemplu, nu au mai avut medic de familie de ani de zile. Oamenii s-au adaptat și s-au înscris la medici de familie din Reșița, iar pentru cei care nu au optat să se deplaseze la oraș, vine de 2 ori pe săptămână un medic dintr-o comună învecinată.

Primarii din localitățile rurale unde nu există medic de familie spun că motivul este numărul mic de locuitori și niciun medic nu dorește un număr de puțin peste 100 de pacienți. Cu toate acestea, și în mediul urban lipsesc medici de familie.

”La ora actuală, medicina de familie nu este tentantă din punct de vedere, în final financiar, dar și datorită faptului că medicul de familie este întâi administrator al cabinetului, contabil, lucrător pe sistemele informatice, deci este și operator de calculator, este și medic în final, și acest timp, pe care îl consumă de dimineața până seara, vă spun eu că nu este tentant pentru alt coleg din specialitatea medicină de familie să și-l închine întregii activități, toată viața lui”, a precizat vicepreședintele Colegiul Medicilor de Familie, dr. Daniel Popovici.

Cât despre motivele pentru care medicii români pleacă în străinătate am ales să vă prezentăm scrisoarea deschisă a unui tânăr student la medicină care le explică guvernanţilor, pe şleau, de ce nu va fi niciodată medic în România.

spital operatie

Cordin, student în anul 4 în Germania, s-a adresat direct statului: “Tu crezi că minim 48 de ore pe săptămână, eu, ca rezident, o să suport să lucrez într-o cocină de spital, cu toţi îndoctrinaţii care se uită acum cu scârbă la cei ce poartă halatul alb, care nu pot să înţeleagă faptul că unul călcat de tramvai e mai important decât durerea lor de stomac şi care mai îmi fac scandal plus teoria ineficacităţii sistemului? Tu crezi că o să suport înjurăturile beţivilor, scandalul boşorogilor îndoctrinaţi, scandalul şatrelor de ţigani pe 1050 de lei? Voi vă miraţi că medicii au ajuns în aşa hal încât să accepte plicul băgat în buzunarul ăla larg al halatului alb? Sunt convins că nu-i o mândrie, e un fel de prostituţie, au făcut-o să trăiască, pentru că nu poţi trăi cu banii ăia oferiţi de tine, de stat. Voi credeţi că eu o să-mi risc cel puţin 200 de ore lunar, adică aproape o treime din ea, să contactez toate bolile posibile, culminând cu SIDA respectiv hepatita C pentru banii ăia? Şi mai nou vreţi să obligaţi absolvenţii să rămână aici n ani sau să vă dea banii înapoi? 1200 de euro înmulţit cu 6, cel puţin unde studiez eu. Adică 7200 de euro, adică bani pe care îi faci în 3 luni de muncă în Germania, unde ai materiale, unde nu lucrezi într-o cocină, că la restul sigur te expui.

UREGENTE SPITALUL JUDETEAN.Still052

Voi credeţi că o să muncesc pe 1050 de lei 5 ani ca să risc să devin un mediocru de specialist în România, totul ca să ajung şomer, sau să fiu obligat să muncesc într-o localitate anonimă la 70 de kilometri de oraşul unde am studiat? Să faceţi voi asta pe nici 300 de euro, că eu n-o fac. Cu 300 de euro eu fac o gardă dincolo. Cu toată părerea de rău, poate lipsit de modestie, vă spun: valorile pleacă, vă lasă în urmă. Şi nu e vorba de mine, e vorba de alţii, poate mult mai buni. Aş vrea să-i bag şi eu statului român un plic alb cu 7200 de euro după câteva luni de rezidenţiat dincolo, dar sunt convins că nu s-ar simţi umilit că trebuie s-accepte asta. Iar celor ce ne-acuză, împinşi de la spate de mass-media, vă aşteptăm cu cel mai mare drag prin Viena şi München, fără plicuri, fără umilinţe. Vă doresc să nu fiţi trataţi de o bună parte din cei ce termină medicina aici şi sper să vă trataţi valorile cu mult mai mult respect.
Cu mult drag, Codrin T.”

Lipsa aparaturii şi a specialiştilor stopează modernizarea spitalelor din vestul ţării

Exodul medicilor specialişti din România duce şi la situaţii incredibile. Se cheltuiesc milioane pe aparatură care apoi zace în depozitele spitalelor pentru că nu are cine să le opereze. În timpul şcolii şi a rezidenţiatului tinerii nu dispun de aparatură ultramodernă ca în Occident, aşa că, puţinii care rămân în ţară nu ştiu cum să folosească unele echipamente. Se întâmplă şi la Moldova Nouă, în Caraş-severin, unde un computer tomograf a zăcut, din 2015, nefolosit pentru că nu a avut cine.

medici ortopezi 1

Abia acum, după 2 ani de specializări, computerul va fi pus în funcţie pentru a deservi cei 25.000 de pacienşi din întreaga zonă. Astfel, aceştia nu mai trebuie să străbată drumuri până la Reşiţa pentru o astfel de investigaţie.

„Punctăm unul dintre cele mai importante momente din istoria Spitalului Orășenesc Moldova Nouă prin testarea și punerea în funcțiune aaparatului Computer Tomograf CT – Toshiba. De reținut că acest aparat „zace” din 2015 în Policlinică fără a funcționa și fără a avea personal calificat. În urma discuției cu managerul spitalului, domnul Sebastian Pătroi, am realizat un plan de punere în funcțiune într-un termen cât mai scurt. Am alocat din bugetul local suma de 120.000 lei pentru achiziționarea unui injectomat și a două stații de lucru, am perfecționat un asistent medical care să opereze aparatul CT și am stabilit o colaborare cu Centrul de Sănătate și Imagistică Medicală Oradea pentru interpretarea investigației CT”, scrie Adrian Torma, primarul orașului, pe pagina sa de Facebook.

6 COMENTARII

 1. Codrin, tu esti student, valori sunt medicii BUNI care pleaca. Valori sunt medicii BUNI care raman, si cunosc o groaza. Bosorogi indoctrinati? Vrei sa spui batrani, dar ai uitat termenul din cauza ca esti momentan in Germania. Apropo, si acolo vei avea pacienti beti, bolnavi, vei intra in contact cu pers care au HIV, Hepatita samd. Scrisoarea ta din pacate e ca cea a unui copil de 8 anj suparat pe parinti.

  Referitor la sistemul nostru de sanatate eu nu stiu de ce va mirati. Cati oameni platesc asigurarea? Un nr infim in comparatie cu cei care nu sunt asigurati. Evident ca pacientii sunt nemultumiti, si eu as fi daca m-as duce la spital dupa ce am cotizat o viata intreaga, si vad ca nu au cu ce, cu cine sau cum sa ma trateze. Pacientii sunt frustrati, medicii sunt frustrati, oersonaalul medical la fel. Ce ar putea sa iasa bine din constelatia asta? Nimic! Stiati ca in Ro.ania daca nh esti asigurat poti plati o suma modica de xxx roni (in 2011 erau 450 parca) si esti asigurat? Cu toate beneficiile pe care le are cineva care cotizeaza lunar?
  Daca CNAS nu e capabila sa gestioneze situatia, lasati dom ‘le asigurari private sau sa plateasca oamenii din buzunar. In Germania exista asigurari private si normale, sunt multe case de asigurari, te poti muta, platesti mult, dar nu exista km neasigurat. Nu exista.

 2. Daca.ti place meseria de doctor, profesezi unde ai invatat.o, unde te.ai nascut,unde sunt parintii si neamurile tale. Nu banul este totul.Aici ai facut scoala, ai ocupat un loc pe care putea sa fie altcineva care ramanea aici, cu bune si rele.Tara asta a cheltuit cu tine, ai datoria,morala macar, sa ajuti oamenii de aici.Daca am gandi toti ca tine si am pleca, am da dovada de lasitate.Din cauza ta si a altora care gandesc ca tine, mor oameni.Nu da vina numai pe sistem, care sigur, are vina lui. Sper sa mai existe oameni dedicati meseriei pentru care conteaza si altceva, nu numai banul.

 3. Sistem ….. asta nu mai este un sistem am ajuns bataia de joc a tuturor.Pentru un amarat de salariu mai mic decat al vanzatoarei de la buticul de la coltul strazii am ajuns sa fim jignite de sistem care nu ne ofera decat …. lipsuri din toate punctele de vedere. Jigniti de pacienti si de apartinatori…
  Noi cadrele medicale nu avem drepturi , nu avem dreptul nici sa mancam sau sa bem o gura de apa pt ca daca te vede pacientu spune „uite cum sta pe banii nostri…pt ca e platita din banii nostri” Am ajuns sa lucram mai rau decat sclavii pe plantatie .din lipsa de personal o asistenta lucreaza car ar trebui sa lucreze 3 sau 4 persoane. Ore suplimentare? Ce sunt alea ? In sistemul sanitar e normal sa lucrezi in plus neplatit.Rezidentii fac garzi neplatite iar restul lucram suplimentar fara sa ne plateasca nimeni.Lucram cu promisiunea ca atunci cand….vor fi oameni deajuns vom beneficia si noi de liberele care le meritam.
  Ca si asistenta pe o sectie pe care majoritatea sunt operati, sunt amputati..
  Alerg 12 ore continu la 20-25 de pacienti.
  Cand spunem ca nu mai putem,nu mai facem fata….nu vrem salarii mai mari vrem ca sa fie angajati oameni noi sa putem respira si noi putin…sistemul ne da picioare in fund si…
  Vom ajunge sa plecam toti acolo unde suntem apreciati.

 4. Unde sa profeseze absolvenții fara pile? In spitalele din orașele unde posturile costa mii de euro?! Unde toți cunosc și tuturor le place acest lucru?! Unde banul a luat locul cunoașterii?! Și ,deși toți blamează acest lucru, pe toți îi încântă! Unde sa profeseze? Acolo unde proprii” locatari „ai orașului nu vor sa rămână iar șefii,ajunși pe pile,evident, dau vina apoi pe medicii din orașele unde proprii lor „locatari” au preferat să-și pună pilele in funcțiune și să se angajeze? Mai trebuie sa treacă câteva generații până cand in acest sistem veți găsi ceva bun.

 5. Zace aparatura din spitale nefolosita ?!..Pt ce sau pt cine s-a cumpărat acea aparatura?! Pt că a fost nevoie de ea sau pt că urma sa vina vreo pila in spitalul acela și avea nevoie de aparatura? Sau de post.Iar in final pila s-a răzgândit și a luat alte drumuri. Fara să-i mai pese ca a închis poate drumul altora, că a lăsat sute de oameni fără „specialistul” ăla! S-au a fost nevoie că cineva,unu sau mai multi, să devină și mai bogătani folosindu-se de cumpărarea de aparaturi , reactanți ,medicamente etc spitalelor ?! Slava Domnului că nu au apucat să facă o barocameră și în banat ! Se mai pierdeau o parte din banii sistemului fără că oamenii să aibă vreun beneficiu! Corupția =moarte.

 6. De ce au plecat medicii? Numai din cauza banilor? A spitalelor nedotate și lipsite de personal?! NU. Au plecat și din cauza posturilor ținute și ocupate de pile.Pile care apoi nu le-a mai convenit ce le oferea sistemul și au intins-o. Lasand astfel un sistem gol, care caută să umple golul tot prin pile, care însă incep sa nu mai apară.

LĂSAȚI UN MESAJ