Detalii despre cât se întindeau ”tentaculele” uneia dintre cele mai vaste reţele de traficanţi din România, destructurată la Timișoara

215

Poliţiştii de frontieră au făcut publice detalii din ancheta care a vizat destructurarea uneia dintre cele mai mari şi bine organizare grupări de traficanţi de migranţi. Tentaculele lor se întindeau din România până în Pakistan, Siria sau Albania.

Reţea europeană de trafic de migranţi destructurată la Timișoara! Cum se acționa

Din investigaţiile preliminare efectuate, s-a stabilit că grupul infracţional era extrem de bine organizat, cu atribuţii precis delimitate, având în componenţă mai mulţi cetăţeni din România, Pakistan, Serbia, Irak, Siria, Algeria și Albania.

În urma monitorizării activităţii reţelei, au fost inițiate investigații paralele cu autoritățile judiciare din Germania și Serbia, datele obținute evidențiind faptul că membrii grupării ce acționa pe raza județului Timiș faceau parte dintr-o vastă rețea de trafic de migranți constituită la nivel european. În ceea ce privește componenta rețelei care a acționat pe teritoriul României, s-a putut stabili că aceasta era structurată pe trei paliere distincte, cu roluri clar definite pentru fiecare palier:
– Palierul de conducere și decizie era asigurat de un cetățean irakian cu rezidență în Suedia, sprijinit de un cetățean sirian şi un algerian, legăturile între membrii rețelei fiind asigurate exclusiv prin intermediul rețelelor de socializare.
– Palierul de coordonare a activităților de transport care era asigurat de un cetățean pakistanez cu rezidență în Grecia și un cetățean sârb.
– Palierul de transport și călăuzire a migranților, în cadrul căruia s-au dezvoltat două echipe de transportatori.

Prima echipa era formata din cetățeni sârbi şi urmărea să evite orice corelare între componenții săi, în cazul depistării unui transport de către autorități. A doua echipă, coordonată de un cetățean pakistanez, din care făceau parte atât cetățeni români cât și cetățeni albanezi, se preocupa constant de identificarea de noi transportatori. Aceștia foloseau călăuze pentru ghidarea grupurilor de migranți peste frontiera cu Ungaria, călăuze care erau racolate dintre solicitanții de azil în România și care erau familiarizați cu specificul zonei de frontieră cu Ungaria.

Reţeaua a fost destructurată în cursul nopţii de 22-23.05.2018 când au fost retinuti si dusi la audieri cinci dintre membrii grupării, cercetările fiind continuate de poliţiştii de frontieră, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara, în vederea depistării tuturor persoanelor implicate şi stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii Operațiuni Speciale Timișoara.

Reţea europeană de trafic de migranţi destructurată la Timișoara! Cum se acționa

LĂSAȚI UN MESAJ