Desfășurare impresionantă de forțe. Intrarea trupelor române în Timișoara va fi reconstituită

214

Timișoara împlinește în data de 3 august, 100 de ani. Pentru aniversarea frumoasei vârste, autoritățile au pregătit un program special: peste 700 de militari vor defila, vor fi prezente 40 de mijloace tehnice, iar elicopterele vor survola orașul.

„Cel mai important eveniment aniversar pe care Timişoara îl trăieşte în acest an este pe cale să se împlinească. Sâmbătă, 3 august, vom sărbători împreună 100 de ani de la intrarea trupelor armatei române conduse de către colonelul Virgil Economu în Timişoara, un moment unic care va fi reconstituit începând cu ora 10.00 în Piaţa Unirii din Timişoara. Lansăm pe această cale invitaţia de a participa la acest moment de înalta trăire tuturor celor ce simt româneşte, tuturor celor ce percep importanta acestui act istoric. Reconstituirea va fi urmată de o defilare cu tehnică militară şi personal, ce se va derula pe Bulevardul Republicii, între pasajul Jiul şi Catedrala Mitropolitană.

Aceste momente festive se vor desfăşura graţie sprijinului acordat Primăriei Timişoara de către partenerii acestui proiect de importantă istorică pentru Banat şi România: Ministerul Apărării Naţionale, Instituţia Prefectului Timiş, Detaşamentul Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”, Escadrila 712 Elicoptere Giarmata, Gruparea Mobilă de Jandarmi, Inspectoratul de Jandarmi Timiş, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenţă Timiş, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timișoara, Penitenciarul Timişoara, Mitroplia Banatului, Asociaţia Eugeniu de Savoya, Teatrul Naţional Timişoara, Tvr Timişoara”, anunta Primăria Timișoara.

La loc de cinste se situează participarea Detaşamentului de Cavalerie şi a Gărzii de Onoare ale Jandarmeriei Române, care vor veni de la Bucureşti, dar şi a militarilor Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere “Decebal” aparţinând unităţilor din Bucureşti, Brad şi Timişoara.

De asemenea, peste 40 de mijloace tehnice vor putea fi văzute în cadrul defilării de pe Bulevardul Republicii, iar 3 elicoptere vor survola spaţiul aerian.

„Menţionăm faptul că în cadrul momentului de reconstituire din Piaţa Unirii vor participa peste 60 de militari şi 6 călăreţi, îmbrăcaţi în ţinute militare specifice acelor timpuri. Mulţumiri adresăm Jandarmeriei Române, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Muzeului Naţional de Istorie al Banatului şi Asociaţiei ”Eugeniu de Savoya” pentru implicare în realizarea acestui moment.

De asemenea, precizăm faptul că actorii Teatrului Naţional din Timişoara, în frunte cu directorul adjunct Ion Rizea, vor da viaţă personajelor vremii: prefect Aurel Cosma, protopop Ioan Oprea, primar Josef Geml, vice- prefect Ferenczy, protopopul sârb Novacovici, reprezentantul svabilor Karl Moller, reprezentantul maghiarilor Albert Marton. Textele au fost culese din ziarul Dacia, ediţia din 4 august 1939”, mai transmit autoritățile.

Programul manifestarilor:

3 august 2019

9.00 – 9.45 Pe ecranul ataşat tribunei amplasate în Piaţa Unirii, în faţa Muzeului de Artă, vor rula imagini într-un film realizat de către Tvr Timişoara cu privire la momentul istoric al întrării trupelor armatei române în Timişoara la 3 august 1919. Prezentatorul Florin Mihoc va face o evocare a acestui moment împreună cu istorici invitaţi.

9.45 – 10.00 Ceremonial militar- religios:
Întâmpinarea oficialitatilor
Prezentarea onorului
Salutarea drapelului de lupta
Ocuparea locului în dispozitiv
Intonarea imnului naţional al României

10.00 – 10.15 Intrarea trupelor armate în Piaţa Unirii, în ţinută de epocă, de pe strada George Cosbuc, situată în dreapta Domului Romano-Catolic, pe o poartă cu flori, în următoarea ordine: Fanfara Pro Amicitia, trupele de jandarmi (întrucât aceste trupe au intrat în Timişoara în 2 august 1919), colonelul Economu – călare, un stegar cu drapelul tricolor, urmat de drapelul regimentului, trupele armatei române, surorile medicale, trupele de pompieri. Participanţii vor parcurge Piaţa Unirii pe traseul prestabilit, marcat cu tricolor, vor trece prin dreptul tribunei, unde colonelul Economu va îndrepta calul spre tribună, va ieşi din rând, va descaleca şi va urca la tribună, va intra în dialog cu oficialităţile acelor vremuri şi va primi un buchet de flori în culorile naţionale.

10.15- 10.20 Oficierea serviciului religios

10.20- 10.26 Alocuţiuni- Primar, Preşedinte CJT, Prefect

10.26- 10.30 Realizarea dispozitivului de defilare

10.30- 10.35 Defilarea detaşamentului de onoare.
Armata va părăsi dispozitivul prin strada Augustin Pacha, iar Fanfara Pro Amicitia, urmată de colonelul Economu şi de trupele în ţinute de epoca ( armata, jandarmi, pompieri) vor străbate Piaţa Unirii, Mărăşeşti, Piaţa Victoriei.
12:00 Defilare cu mijloace tehnice şi personal, pe Bulevardul Republicii, între pasajul Jiul şi Catedrala Mitropolitană

LĂSAȚI UN MESAJ