17.1 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Descoperirile arheologice dintr-o comună din apropierea Timișoarei, pariul turismului bănățean!

Asociaţia Europeană de Proovare a Turismului şi Tradiţiilor „TraciaLand” împreună cu Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş (APDT), s-au întâlnit în cadrul unei dezbateri privind „Managementul destinaţiilor turistice culturale” Evenimentul i-a adunat pe muzeografi, ghizi de turism, agenţii de turism, reprezentanţi ai primăriilor din judeţ, reprezentanţi ai hotelurilor și restaurantelor

Organizatorii şi-au propus o dezbatere pornind de la exemplele de bune practici, aplicate în câteva zone ale ţării, în încercarea de a găsii soluţii de proiecte comune cu alte regiuni, care să pună în valoare siturile arheologice şi oferta culturală a acestora ca viitoare destinaţii turistice integrate. „Se încearcă punerea în lumină a câtorva obiective ale Timişului în ideea de a le transforma în produse turistice, şi de a încerca colaborări între diferite entităţi interesate de dezvoltarea turismului şi de scrierea de proiecte europene pentru a aduce cât mai mulţi turişti străini în Timiş,” a spus Delia Barbu, director APDT Timiş.

Punctul forte al acestui focus a fost „Sanctuarul de la Parţa” pe care APDT îşi doreşte să-l transforme într-un produs turistic. Se doreşte înfiinţarea unui muzeu și mutarea acestui sanctuar de la Muzeul Banatului la Parţa, realizarea unui parc tematic, dar şi formarea şi perfecţionarea unor localnici într-ale olăritului, pentru a putea reproduce vasele specifice neoliticului, perioadei „Sanctuarului de la Parţa. Obiectele create de acești artizani ar putea fi oferite turiştilor, dar şi vândute în cadrul muzeului.

„Asociaţia îşi doreşte să lege „Sanctuarul de la Parţa de proiectul european ECOTIMIŞ, aflat deja în derulare, mai precis să pună Sanctuarul şi localitatea Parţa pe una din hărţile ce le vom face în cadrul acestui proiect,” a mai spus Delia Barbu. Prin acest proiect se mai urmăreşte promovarea turismului şi prin gastronomie locală, mâncăruri şi produse specifice zonei.

Întâlnirea a fost făcută şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, fiind prezent la discuţii atât preşedinte CJT Călin Dobra, cât şi unul dintre vicepreşedinţi, Traian Stancu. „Conferinţa de azi are o tematică foarte interesantă, deoarece în cadrul Muzeului Naţional al Banatului, există „Sanctuarul de la Parţa”, un obiectiv foarte important pe care consider că ar trebuii promovat mult mai intens , ţinându-se cont că este unul dintre cele mai vechi sanctuare . Ar trebui realizătă în comuna Parţa o locaţie a muzeului unde să fie amplasat sanctuarul, şi să transformăm zona într-una turistică şi de interes. În 2018 , sperăm , şi cu ajutorul Primăriei Parţa, să pună la dispoziţie un teren, putem demara lucrările,” a spus preşedintele CJT, Călin Dobra.

“Sanctuarul de la Parța”, vechi de aproximativ 6.000 de ani,  este unicul sanctuar neolitic din România și unul din puținele din Europa, complet restaurat. În prezent se găsește expus la Muzeul Banatului din Timișoara.

În cadrul dezbaterii s-au discutat despre: Cultura Hamangia din Dobrogea, Turismul Cultural şi Agroturismul, Arheologia Culinară Bănăţeană, Geolocaţia în turism, a fost prezentată comuna Parţa, iar istoricul Dan Ciobotaru a vorbit despre “Sanctuarul de la Parţa.

“Arheologie la Parţa se face de peste 100 ani, în cadrul Muzeului Banatului există expuse obiecte de la Parţa din 1877. Un sit arheologic a fost tăiat de apa Timişului, iar obiectele arheologice descoperite, din perioada neolitică, eneolitică,medieval, multe material au fost recuperate de colecţionari care apoi le-au donat muzeului. Este unul dintre cele mai bine săpate situri arheologice, descoperit în secolul XX, care ascunde un mare zăcământ cultural, spiritual. 

Cea mai bună locaţie al muzeului ar fi chiar în sat, unde există şi spaţiu, există şi un context cultural care să întreţină funcţionarea acestui muzeu. Situl trebuie să rămână un obiectiv protejat, el este acoperit şi se află în conservare, iar în sat vom putea organiza un muzeu fenomenal în jurul unui sanctuar refăcut acolo,” a spus istoricul DanCiobotaru.

Situri arheologice există multe în judeţ, chiar în jurul Parţei sunt zeci de situri arheologice în zona râului Timiş, la Corneşti, unde se costruieşte deja un muzeu, cu finanţarea CJT. Există însă şi alte locaţii, cum ar fi Jdioara care are o cetate fenomenală, care poate fi uşor restaurată şi conservată.

“În judeţul Timiş nu putem vorbi de bani, mai repede putem vorbi de voinţa noastră că se poate face ceva în turism, iar lucrurile în present se mişcă foarte încet. Trebuie să existe cineva cu voinţă care să faxcă mobilizare, să se deruleze mai repede. Timişul are un potenţial touristic fenomenal. Trebuie să existe şi altceva în jurul acestor obiective, un han şi un magazin cu suveniruri , iar în aşa ceva se pot implica şi autorităţile locale. Turiştii au început să se înmulţească, sunt tot mai mulţi, iar noi trebuie să avem ce le oferi,” a mai spus Dan Ciobotaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO | Icoanele de Laz, bijuterii expuse la Muzeul Satului Bănățean

Expoziția  „ICOANE DIN TRANSILVANIA, ICONARUL FLORIN POENARIU – TEZAUR UMAN VIU” s-a deschis pentru public la Muzeul Satului Bănățean. În clădirea Corpului B, aflat...

Cele mai interesante variații ale jocului de poker din toată lumea

Pokerul, cu multiplele sale variații, este un joc apreciat în întreaga lume, fiecare cultură adaptându-l conform tradițiilor și preferințelor locale. De la vibrantele cazinouri...

Citește și :