Descoperiri arheologice imporante pe șantierul centurii Timișoara Sud FOTO-VIDEO

1323

Pe șantierul centurii de ocolire a Timișoarei, pe partea de sud, au fost descoperite vestigii importante. Arheologii au cercetat deja șapte situri și mai au unul.

”Arheologii au prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, descoperirile de pe cele 7 situri (din 8 în total) cercetate pe traseul variantei de ocolire Timișoara Sud. În jur de 2.000 de complexe arheologice au fost investigate până în acest moment. Printre tipurile de complexe cercetate se află: locuințe, gropi de provizii și menajere, cuptoare, vetre, șanțuri de apărare, valuri de apărare, morminte de inhumație și incinerație, descoperiri funerare și un depozit de vase”, a transmis DRDP Timișoara.

Cele 8 situri ocupă o suprafață de aproape 11 hectare din traseul variantei de ocolire. În ordine cronologică au fost identificate și cercetate complexe din următoarele epoci istorice: epoca neolitică (mileniile VI-V a. Chr.), epoca eneolitică (mileniul III a. Chr.), epoca bronzului târziu (secolele XV-XI a. Chr.), a doua epocă a fierului (secolele IV-III a. Chr.), epoca romană (secolele III-V p. Chr.) și epoca medievală timpurie (secolele VIII-XIII). În cercetări au fost implicați 9 arheologi (experți, specialiști, debutanți, personal auxiliar) reprezentând trei instituții de profil: Muzeul Național la Unirii Alba Iulia, Muzeul Național al Banatului Timișoara și Muzeul Județean Satu Mare.

Un număr de 6 situri au fost finalizate în perioada iunie-decembrie 2019 și mai 2020. În curs de cercetare se află siturile 7 și 2. Cercetarea arheologică preventivă a fost organizată de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Antreprenorul lucrării este Tirrena Scavi S.p.A. Italia, iar beneficiar C.N.A.I.R. S.A. – DRDP Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.