Descoperirea care le dă apă la moară conspiraţioniştilor

134

O ştire publicată ieri a încins conspiraţioniştii din toată lumea. Potrivit unui studiu, oamenii de ştiinţă din cadrul California Institute of Technology din Pasadena (Caltech) au găsit dovezi că în cadrul sistemului nostru solar ar putea exista o nouă planetă, cu o dimensiune de 10 ori mai mare decât cea a Pământului.

Aceasta ar fi cea mai planetă planetă din Sistemul Solar şi s-ar afla dincolo de orbita lui Neptun, orbitând în jurul Soarelui într-un timp cuprins între 10.000 şi 20.000 de ani.

Corpul gigant a fost detectat după ce savanţii au observat cum 13 alte corpuri cereşti din Centura Kuiper, o zonă situată în apropierea planetei Pluto, se mişcă împreună de parcă ar fi legate de gravitatea unui obiect uriaş.

După ce au fost efectuate diverse simulări pe computere pentru a vedea ce anume are un asemenea efect asupra corpurilor respective, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că doar o planetă mare este răspunzătoare de „legarea” acestora.

„Dacă aceasta există, atunci ea va fi detectată de telescoapele noastre, aşa că va trebui să aşteptăm până când instrumentele îşi vor face treaba”, a declarat pentru The Telegraph profesorul Sir Martin Rees, astronom.

Astronomul Mike Brown, cel care a descoperit aceste dovezi, alături de Konstantin Batygin (care lucrează tot la Caltech), a declarat că planeta este atât de mare încât nu ar trebui să mai lase loc interpretărilor. Spre deosebire de categoria planetelor mici, gravitaţia Planetei 9 domină împrejurimile sale din cadrul sistemului solar, unul dintre testele cheie pentru a clasifica o planetă.

Acelaşi model computerizat a „prevăzut” locurile în care s-ar afla şi alte obiecte cereşti dincolo de orbita planetei Neptun, într-o regiune cunoscută sub denumirea „Centura Kuiper”. Acele obiecte cereşti erau deja evidenţiate într-o serie de analize şi cercetări anterioare.

Un studiu realizat anterior de Mike Brown a ajutat Uniunea Astronomică Internaţională să stabilească faptul că Pluto nu este cea de-a noua planetă din Sistemul Solar, clasând-o în categoria „planetelor pitice”, după descoperirea altor corpuri cereşti, de dimensiuni apropiate şi acoperite de gheaţă, dincolo de orbita planetei Neptun.

„Toţi acei oameni care s-au supărat atunci când au aflat că Pluto nu mai este o planetă pot să se simtă încântaţi de acum înainte, pentru că acolo, în spaţiu, există o altă planetă, care este reală şi care aşteaptă să fie descoperită”, a spus Mike Brown.

„Aceasta ar fi cu adevărat a 9-a planetă”, a continuat Brown. „Doar două planete au mai fost descoperite din Antichitate, iar aceasta ar fi a treia. În continuare avem o porţiune mare din sistemul nostru solar neexplorată, iar asta nu poate decât să ne încânte”, a continuat acesta.

Planeta X, cunoscută și ca Nibiru, a stârnit numeroase dezbateri atât printre cercetători, cât și prin adepții teoriilor conspirației. Ideea că Planeta X va aduce sfârșitul lumii, intrând în coliziune cu Pământul, e una din vremuri antice, fiind pomenită inițial de către sumerieni, cu 5.000 ani îEn.

Kevin Luhman, astronom de la Universitatea Penn Statea ridicat și problema conspiraționiștilor. ”Sunt multe astfel de persoane pe Internet, persoane care cred că, de exemplu, NASA știe despre aceasă planetă nevăzută, dar faptul că acesta s-ar afla pe o traiectorie de coliziune cu Terra îi oprește pe savanți să îi anunțe pe oameni despre ea”, a mai spus el.

Cele mai fanteziste teorii vorbesc despre faptul că de pe Planeta X (sau Nibiru) au venit extratereștrii Anunaki care au dus la terraformarea planetei și crearea noastră ca specie. Cercetătorii nu se aruncă să facă declarații în acest sens și rămâne de văzut dacă o nouă planetă își va face apariția în manualele școlare.

O teorie dinainte de 21-12-2012 susţinea, cu argumente dubioase, că Planeta X avea să distrugă Terra în respectiva data.Odata cu infirmarea acestei teorii, aceasta a fost reformulata încât acum există voci vare susţin că s-ar intampla în anul 3700-4100.

Despre ciclicitatea apariţiilor “planetei ucigaşe” scrie şi paleontologul american David Raup de la Universitatea din Chicago. Conform teoriilor sale, Nibiru s-a intersectat cu Terra de aproximativ 296 de ori într-un interval de 30 de milioane de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ