Deputatul Adrian Pau critică aspru reorganizările fără logică votate recent. Video

78

Deputatul noii formațiuni Pro România, Adrian Pau, este un susținător declarat al regionalizării țării. Dar nu poate să nu remarce și aberațiile administrative ce se fac la noi cu diverse structuri ale statului ce au reprezentare pe tot teritoriul. Unele se centralizează, altele se descentralizează cu o frenezie ce pare suspectă, dacă nu chiar hazlie.

Cu ceva ani în urmă, direcțiile de finanțe ale statului au fost transformate în direcții regionale. Mai concret, la noi în vestul țării, Fiscul din Timiș a primit în subordine și coordonarea activității financiare din județele învecinate Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Atunci a fost considerată o măsură foarte bine venită ce ar fi urmărit eficientizarea muncii, diminuarea cheltuielilor cu personalul ce ar fi plecat din sistem, dar și un pas important pentru regionalizarea țării. Angajații au fost puși pe drumuri cu familii cu tot. Unii au schimbat sau vândut locuințe pentru a-și păstra locul de muncă.

Evident, așa cum este ușor de observat, din regionalizarea mult trâmbițată a teritoriului țării nu a ieșit nimic. A fost doar un balon de săpun aruncat în aer la un an electoral.
Acum, guvernanții noștri, în marea lor înțelepciune, se înghesuie să voteze procesul invers. Se dorește din nou o instituție a finanțelor după model județean. Vor fi din nou cheLtuieli. Sunt servicii ce au fost reduse. Acestea trebuie din nou completate cu specialiști. Alții vor trece de pe posturi unde dau randament și se pricep la alte servicii unde vor avea inevitabil nevoie de a se adapta la noile cerințe. E ca și cum ai lua un ortoped să-l pui la un cabinet de medicină internă. Pe principiul că tot medicină face. Așa și la finanțe. Un vameș (cât de multă meserie știe) se va descurca mult mai greu la colectarea de impozite sau alte angarale bănești.

Deputatul crede că reorganizarea va aduce costuri mult mai mari cu personalul. Sigur că și gradul de colectare va scădea proporțional.

„Revenirea la structurile judeţene nu are nici un fundament, iar implicarea politicului şi în zona finanţelor publice este periculoasă”.

Adrian Pau atrage atenția că așa se vor bloca mecanismele mediului de afaceri, dar și persoanele fizice vor avea de suferit. De la haos până la siguranța economică a statului nu mai este decât un pas.

Măsura este cu atât mai șugubeață cu cât la alte structuri se lucrează la un fenomen cu totul invers. Se merge de la direcții județene înspre cele de tip regional.

LĂSAȚI UN MESAJ